Erik Karlsson stor hjälte i förlängningen

Avgjorde för San Jose Sharks med kontroversiellt mål i Stanley Cup-dramat

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

SAN JOSE. Erik Karlsson blev stor playoff-hjälte för San Jose Sharks i natt.

Han avgjorde den tredje konferensfinalen mot St. Louis i sudden death – med ett kontroversiellt mål Blues ville ha bortdömt för handpassning.

– Det är ett av de skönaste mål jag gjort, säger den svenske backstjärnan  till Sportbladet efter 5–4-segern.

Han har hela säsongen, och framförallt under slutspelet, skrockat om han inte längre kan göra mål, Erik Karlsson.

Men visst kan han det.

Redan under ordinarie matchtid i nattens duell mellan San Jose och St. Louis i Enterprise Center stänkte han in sitt första mål för året (!) på Jordan Binnington – och 5.23 in i övertidsperioden slog den 28-årige artisten från Landsbro till igen.

I en rörig situation precis framför Binnington smekte Gustav Nyquist över pucken till sin hyllade landsman strax till vänster om kassen – och han bara tryckte in avgörandet.

– Ja, hehe, det var ju oväntat att jag fortfarande kunde få in någon puck. Nä, allvarligt, det var väldigt gott att det äntligen lossnade lite. Jag tycker jag haft mycket chanser på slutet och att nu få göra ett par i så avgörande läge kändes inte dumt, säger Erik när vi talar med honom efter dramat.

– Sudden-målet hör till de skönaste jag gjort, det får jag lov att säga. Men jag fick en fin passning av ”Gus”. Det är roligt att han får komma in i protokollet också. Jag vet hur svårt det kan vara efter första trejden men han har bara blivit bättre och bättre hela tiden.

”Såg inte vad som hände”

Arga Blues-spelare var dock inte alls lika nöjda med att Nyquist alls fick slå den passningen.

I momentet innan såg det nämligen ut som att Timo Meier vräkte fram pucken till honom med näven och spelet i så fall borde spelat ha blåsts av för handpassning.

Ingen av domarna såg dock att det hände och har ingen rätt att videogranska den sortens situation, så Eriks sudden-mål godkändes.

– Jag såg inte vad som hände i det läget, jag var bara fokuserad på att få in pucken och avgöra matchen, fortsätter ”EK65.

– Men saker händer, ibland till vår fördel och ibland till motståndarnas. I långa loppet brukar sådant där jämna ut sig.

1 av 2 | Foto: Richard Ulreich/CSM/REX / REX

Avgjorde i förlängning

Fram till dess hade matchen varit en otippat svängig, vild och sevärd show.

Sharks var klart bäst i första perioden och tog också ledningen med 2-0, efter mål av just Erik och Joe Thornton. Alex Steen – som gjorde en kanonmatch – replikerade snabbt i början av andra, men bara arton sekunder senare tryckte gamle Thornton in ytterligare en puck. Därefter tog Blues dock över helt och innan mittperioden var över hade de vänt till 4-3 – sedan David Perron dunkat in två inom loppet av drygt två minuter i slutet.

Den ledningen stod sig sedan hela vägen. Nästan. Men när en minut återstod – och Sharks hade tagit ut målvakten – krigade särskilde playoff-kungen Logan Couture in kvitteringen.

Sedan klev alltså Sveriges störste NHL-stjärna fram och avgjorde hela tillställningen.

– Jag tycker inte vi gjorde någon särskilt bra match. I andra och tredje spelade vi inte alls som vi ska, konstaterar Erik.

– Men det är otroligt skönt att vi kan vinna fast vi inte spelar på topp. Det har varit tvärtom några gånger också, att vi förlorat när vi förtjänat att vinna. Det är vad det handlar om nu, man måste hitta sätt att vinna hur det än ser.

I och med den dramatiska segern leder Sharks alltså den västra konferensfinalen med 2-1. Nästan match i serien spelas natten till lördag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!