Lehner: ”Det är löjligt just nu”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Robin Lehner kritiserar drevet mot NHL-coacherna.

Den svenske målvakten menar att deras beteende beror på kulturen.

– De är inte onda människor, säger 28-åringen till The Athletic.

Mike Babcock, Bill Peters och Marc Crawford har de senaste veckorna fått lämna sina poster på grund av sina metoder.

Frispråkige Robin Lehner i Chicago Blackhawks vill nu ge ett annat perspektiv på NHL-coacherna.

– De är inga dåliga människor, de vill inte förstöra för människor. Vi fördömer folks handlingar för många, många år sedan genom dagens samhälles glasögon, vilket är högst omoraliskt. Det jag menar med det, för tio år sedan när jag kom in i ligan, så var de här sakerna för 15-20 år sedan normen. På grund av att de här människorna trodde att det var bästa sättet att få resultat, säger Robin Lehner.

”Garanterar de slutar”

Svensken fördömer fysiska och rasistiska påhopp – men han tycker att gränsen för mentala påhopp är svårare och att förståelsen för psykisk ohälsa inte har funnits tidigare.

1 av 3 | Foto: Amr Alfiky / TT NYHETSBYRÅN
Robin Lehner.

Han menar att de här coacherna har saknat utbildning och insikterna vilken påverkan de har haft på spelare.

– Jag tycker att det är löjligt just nu. Enligt min åsikt så handlar det bara om utbildning i mental hälsa. Det är hela svaret, det är hela problemet – men ingen ser det på det sättet. Gå tillbaka 20 år och se hur folk uppfostrade sina barn. Är det accepterat hur man uppfostrade sina barn för 20–30 år sedan med dagens synsätt? Vad sägs om att i stället för att sparka alla de här personerna så utbilda dem om mental hälsa och visa de här coacherna vad för konsekvenser den här typen av beteende kan få, jag garanterar att de kommer att sluta, säger Robin Lehner.

”Jag älskar honom”

Marc Crawford var ny assisterande coach i Chicago Blackhawks den här säsongen.

Innan det har han haft en lång karriär som coach i NHL, och nu har han anklagats för att ha sparkat, slagit och utsatt spelare för verbala övergrepp.

– Vi pratar inte om de hundratals människor som vill säga att de älskar Crawford. Jag älskar honom. Han har inte varit annat än fantastisk mot mig. Vad han har gjort i det förflutna, vad jag kan förstå, jag har inte alla fakta, så var det accepterat i samhället på den tiden, säger Robin Lehner.

För två år sedan gick Robin Lehner ut med att han genomgick ett rehabiliteringsprogram efter att lidit av missbruk som resulterade i depression och självmordstankar.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE