Leksand sänker spelarlönerna: ”Tuffa tider”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Leksand sänker lönerna för A-lagstruppen i SHL.

Till en början fram till och med årsskiftet på grund av coronapandemin.

– Vi spelare förstår att det är tuffa tider och vi vill hjälpa föreningen med det vi kan, säger kaptenen Patrik Zachrisson.

Leksand har sedan en tid tillbaka fört diskussioner med herrlagstruppen tillfällig sänkning av den fasta månadslönen.

De har kommit överens om en lönesänkning som till att börja med sträcker sig fram till den 31 december.

Lönerna är klubbarnas största kostnader och de uteblivna publikintäkterna skapar problem likviditeten och kassaflödet.

– Här och nu mår Leksand helt okej ekonomiskt, men givetvis finns en stor oro för framtiden om den här situationen håller i sig över tid. Att vi nu får hjälp av spelartruppen med att lätta de löpande kostnaderna påverkar vår likviditet både på kort och på lång sikt. Vi är väldigt ödmjuka och tacksamma för spelarnas samarbete i det här, säger Leksands vd Andreas Hedbom.

Sparar miljoner

Totalt sett innebär den tillfälliga lönesänkningen en kostnadslättnad motsvarande miljonbelopp.

– Hela situationen som råder är så klart tråkig, men det gäller att hitta de positiva delarna i det hela. Vi pratar öppet i laget om vad alla tycker och tänker, vilket gör att vi också kommer ihop mer som grupp. Vi gör någonting tillsammans för föreningen och för supportrarna, sådana saker bygger gruppen på ett bra sätt när vi hittar positiva saker och ställer upp tillsammans, säger Patrik Zackrisson.

Sedan tidigare har spelare, ledare och kontorspersonal korttidspermitterats och de som inte kunnat omfattas av korttidspermitteringen har ställt upp genom att själva gått ned i lön motsvarande en permittering. Klubben har också reducerat inköp av material jämfört med tidigare.

Djurgården avstår bonus

I måndags blev det klart att Djurgårdens spelare avstår bonusen under den här säsongen, alla spelare har någon form av bonus angående slutspel, poäng eller istid.

Enligt sportchefen Joakim Eriksson sparar Djurgården 4–5 miljoner kronor om alla bonusar maximeras, eller i ett mer normalt utfall 2,5–3 miljoner kronor.

Laddar ...
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!