Edmonton slog ut fjolårsfinalisten

Vann första slutspelsserien sedan 2006

HOCKEY

Unga sensationslaget Edmonton Oilers är vidare till andra rundan efter att ha slagit ut fjolårsfinalisten San Jose Sharks.

Och den som satte spiken i kistan i Sharktank i morse var förstås spelaren som startat en ny framgångs-era i hockeystaden: Connor McDavid, 20.

– En fantastisk laginsats över hela denna serien mot ett bra San José  med bra mycket mer erfarenhet, säger Oscar Klefbom till Sportbladet efter 3–1-segern.

Foto: EZRA SHAW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Connor McDavid punkterade den sjätte matchen och Edmonton är vidare efter 4–2 i matcher.

Jag, för att vara i slutspel för första gången på elva år så har den här upplagan av Edmonton lärt sig spela slutspelshockey blixtsnabbt.

Tidigt i morse gjorde de precis som de gjorde i senaste slutspelsframträdandet 2006 då det bar hela vägen fram till final – nämligen eliminerade San Jose med 4–2 i matcher.

Svenskbackar spelade fram

Efter en mållös förstaperiod och missade frilägen tog Edmonton revansch i den andra som grundlades av svenskt backsamarbete.

Oscar Klefbom ”plockade” ner ett skott på bröstet till Adam Larsson som slog en genomkörare i mittzonen och serverade Leon Draisaitl som bröt sig fri till 1–0.

– Jag frontade skottet i bröstet, sen kom Adam och skötte resten. Tycker vi har spelat riktigt stabilt denna serien och det känns tryggt och skönt och ha han vid sin sida, säger svenske backsuccén till Sportbladet.

Och bara minuten senare gjorde Anton Slepyshev 2–0 på friläge.

– Vi har djup i laget och är mycket mer än bara en femma som som gör jobbet, poängterar McDavid som själv hade två mål och två assist i matchserien.

Satte 3–1 i tom bur

Vid ställningen 2–1 till Edmonton och fyra minuter kvar drog bortalaget på sig en slarvig utvisning för sex utespelare på isen och Sharks fick ett gyllene tillfälle att kvittera.

Men Oilers redde ut stormen och i stället kunde Connor McDavid placera in en backhand i tom kasse iskallt från mittzonen.

I andra rundan väntar möte med Anaheim Ducks som svepte Calgary med 4–0 i matcher.

– En skön känsla och vi ska njuta i kväll, men sen ska vi göra oss reda för nästa runda. Det här var en bra serie att lära sig av, säger McDavid.

Klubbikonerna slutar?

Sharks tidiga uttåg kan mycket väl innebära att 37-åriga klubbikonerna Patrick Marleau och Joe Thornton, vars kontrakt går ut i sommar, har gjort sitt i hajkostymen.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Följ Sportbladet på Instagram för att få järnkoll på Stanley Cup.
ARTIKELN HANDLAR OM