VM: Både ja och nej från finska NHL-proffs

Foto: TT
HOCKEY

Finlands VM-lag i ishockey börjar ta form – beskeden från NHL strömmar in.

JA: Sebastian Aho, Mikko Rantanen och Valtteri Filppula.

NEJ: Rasmus Ristolainen, Jussi Jokinen och förmodligen även Aleksander Barkov.

– Ett ganska givet beslut, säger Ristolainen till Ilta-Sanomat.

För ett par dagar sedan meddelade Winnipeg Jets succérookie Patrik Laine, 18, att han inte ställer upp för Finland i ishockey-VM i maj i Frankrike/Tyskland.

Orsak: Laine vill vila och satsa på grundträning efter en extremt lång period med ishockey.

Satsar på klubblaget

Nu kommer ett likadant besked från Buffalo Sabres back Rasmus Ristolainen, 22.

– Det har varit en tung säsong framför allt mentalt. Säsongen var en stor besvikelse för laget. Jag ville inleda semestern direkt så jag får en lång period med träning i sommar, förklarar Ristolainen till Ilta-Sanomat och fortsätter:

– Det var ett ganska givet beslut. Jag vill vara ännu bättre nästa säsong och en ledande spelare i Buffalo. Ett självklart mål är att lyfta laget till slutspel.

Även Floridas veteran Jussi Jokinen, 34, tackar nej på grund av en knäskada. Allt talar också för att Jokinens klubbkompis Aleksander Barkov, 21 – som haft stora problem med ryggen under säsongen – avstår.

Unga spelare klara

Däremot fick Finland tre positiva besked under onsdagen.

Sebastian Aho, kedjekompis till Patrik Laine vid JVM-guldet förra året, ansluter till laget. Aho, 19, gjorde succé under sitt första år i Carolina Hurricanes och noterades för 49 poäng (24 mål + 25 assist).

Även Colorado Avalanches Mikko Rantanen ska spela VM. 20-åringen stod för 20 mål för NHL:s bottenlag denna säsong.

”Intresserar väldigt mycket”

Valtteri Filppula, som blev bortbytt från Tampa Bay Lightning till Philadelphia Flyers sent under säsongen, meddelar också att han kommer.

Filppula, 33, har tidigare haft få tillfällen att spela VM då hans lag (Detroit och Tampa Bay) oftast gått långt i Stanley Cup.

– Det har inte varit så hemskt många chanser, så på det sättet intresserar turneringen mig väldigt mycket, säger han till nyhetsbyrån STT.

Sedan tidigare är även Dallas Stars back Julius Honka, 21, klar för VM.

ARTIKELN HANDLAR OM