Colorado Avalanche klara för Stanley Cup-final

TAMPA. Colorado Avalanche är klara för Stanley Cup-final.

De fullbordade sin ”sweep” mot Edmonton i natt – efter ett sudden death-mål signerat finländaren Artturi Lehkonen.

– Jag har länge drömt om att få spela Stanley Cup-final, men det är bara ett steg på vägen. Vi har inte slutfört jobbet ännu, säger Gabriel Landeskog till Sportbladet efter 6-5-triumfen.

PLUS: Axelsson: SHL:s bästa nyförvärv – och trippla floppvarningar


Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon och de andra hockeyhjältarna i skuggan av Klippiga bergen har väntat länge, och gått igenom mycket på vägen hit, men nu ska de alltså spela Stanley Cup-final.

Det blev klart när 26-årige finländaren Artturi Lehkonen en minut och nitton sekunder in i förlängningen i fjärde duellen mot Edmonton först styrde ett Cale Makar-skott på Mike Smith och sedan fick tag i returen, rundade Oilers-målisen och sprätte in avgörande 6-5.

– Ja, efter elva NHL-säsonger är det väl på tiden att jag spelar Stanley Cup-final, säger Gabriel Landeskog med ett skratt när vi når honom halvannan timme efter avgörandet.

– Jag har såklart drömt om det här väldigt länge och det är klart att det känns väldigt skönt. Men samtidigt är det bara ett steg på vägen. Jobbet är inte utfört ännu. Vi ska försöka vinna fyra matcher till.

Avgjorde i sudden

Det satt för övrigt hårdare åt i natt än någon gång tidigare i serien mot Edmonton. Gästerna från Denver tog visserligen ledning med 1-0 i första perioden, efter mål av backgiganten Cale Makar – men i andra vände det desperata hemmalaget och skaffade sig 3-1-ledning. Sedan följde en tygellös tredjeperiod då det svängde värre än i ett Formel 1-lopp. Ena ögonblicket hade Oilers 4-2-ledning, nästa stod det 5-4 till Avs – sedan de stora kanonerna Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen krigat in varsitt mål – och 16.38 kvitterade Zack Kassian till 5-5.

Och så klev då Lehkonen in på scenen i förlängningen...

– Vi var inte så bra i andra perioden, men vi visade styrka som kom igen på det sättet i tredje Det är dock inte lätt och det ska inte vara det heller, fortsätter ”Gabbe”

Vad säger du om Cale Makar, som stod för osannolika fem poäng i natt?

– Ibland undrar man om han är en utomjording. Han är otroligt bra och vi känner oss väldigt lyckligt lottade som har honom i vårt lag.

Gabriel Landeskog tar emot bucklan.
Gabriel Landeskog tar emot bucklan.

Du är inte vidskeplig såg vi när du åkte fram och tog emot The Clarence S. Campbell-trofén. Du tog glatt på den?

– Mja, vi pratade lite om hur vi skulle göra. Några tyckte att vi skulle röra den, andra inte. Så alla fick göra som de ville. Det spelar ingen roll, vi är ute efter en annan buckla.

Kan få möta svenskar

Nu väntar antingen Victor Hedman eller Mika Zibanejad som motståndare i finalen. Vem väljer du?

– Det är som att välja mellan pest och kolera. De är båda fantastiska hockeyspelare och spelar båda i väldigt bra lag. Så det kvittar. Jag hoppas bara de håller på riktigt länge i den serien, det ska bli riktigt skönt för oss att vila ett tag.

Du har Andre Burakovsky i bakgrunden, hör jag. Han har ju varit i final förr (med Washington 2018) , så det är här är väl bara vardag i hans fall

– Jaja, det är ingen big deal för honom (stort skratt).

Exakt när finalen startar är inte känt ännu, men Colorado inleder under alla omständigheter hemma i Denver.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!