”Förstår inte varför de ska stoppa oss”

Foto: GETTY IMAGES
Erik Karlsson.
HOCKEY

NHL vill inte släppa sina spelare till OS 2018.

Nu ryter svenske megastjärnan Erik Karlsson ifrån.

– Om man inte låter oss åka kan det orsaka stor skada för sporten, säger han till ESPN.

NHL, IOK (Internationella olympiska kommittén) och IIHF (Internationella ishockeyförbundet) kommer inte överens.

Parterna håller varandra på sträckbänken och NHL vägrar ge vika såvida inte IOK kan tänka sig att betala spelarförsäkringar och transportkostnader.

– Som saken ligger till nu bör folk ställa in sig på att vi inte kommer (till OS), sa NHL-kommissionären Gary Bettman så sent som i tisdags.

”Kan orsaka stor skada”

Det vore tråkigt, tycker Ottawa Senators svenske backstjärna Erik Karlsson.

Han hoppas – som de allra flesta spelarna – att parterna kan hitta en lösning.

– OS är ett av det viktigaste eventet för hockeyrörelsen utanför Nordamerika, det är där vi får se alla superstjärnor samlade på en och samma plats. Jag tror att man kan orsaka stor skada för sporten genom att stoppa oss från att åka. Jag tror det skulle skada hockeyrörelsen runtom i världen och jag tycker det är viktigt för oss (i NHL) att föregå med gott exempel i en av de största turneringarna i världen, som inte bara ses av hockeyfans utan väldigt många andra också. Det (OS) är en bra chans att visa alla hur bra hockey har blivit, och för publiken att få se de bästa spelarna. Det är enkel marknadsföring för NHL om de låter oss åka, för vi vill åka, säger Karlsson i en intervju med ESPN.

”Ser ingen anledning”

NHL:s argument för att stoppa spelarna är att de:

1) Inte vill göra ett abrupt uppehåll i sin liga.

2) Riskerar att få tillbaka skadade spelare.

3) Inte får någon ekonomisk ersättning.

Å andra sidan hävdar många att det är ”gratis reklam” för NHL att ha sina spelare i en turnering som ses av miljontals människor världen över.

Och, som sagt, spelarna vill åka.

– Jag tror aldrig jag har pratat med en spelare som har spelat i OS, eller som har chansen att spela i nästa, som inte vill åka. Att få spela i OS är troligtvis något som alla spelare kommer enas om att man vill. Så jag ser ingen anledning att stoppa oss. Personligen har jag spelat i ett OS och jag hoppas få chansen att spela alla kommande OS så länge karriären varar, säger Erik Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Vinter-OS