NY Rangers på väg att svepa Carolina

Avgjorde direkt i förlängningen

Publicerad 2024-05-10

RALEIGH. New York Rangers gjorde det i natt igen.

De slog Carolina i ett övertidsdrama i Raleigh – och har nu, sanslöst nog, vunnit sju raka slutspelsmatcher.

– Eftersom de kvitterade med en och en halv minut kvar av tredje perioden tycker jag det här var ännu starkare av oss än i New York i tisdags, säger en lycklig Mika Zibanejad när Sportbladet träffar honom i omklädningsrummet efter den spektakulära 3–2-segern.

Följ ämnen
NHL

Det stämmer såklart inte, men just nu ser det ut som att New York Rangers är oslagbara.

De har spelat sju matcher i 2024 års Stanley Cup-slutspel – och vunnit samtliga.

I ett hett, uppjagat Raleigh i natt spelade det ingen roll att de inledningsvis blivit våldsamt tillbakatryckta av ett ursinnigt attackerande Carolina och också hamnade i 1-0-underläge, efter en vass styrning av vane Rangers-dödaren Jake Guentzel.

I andra perioden kontrade Mika Zibanejad och Chris Kreider in kvitteringen i numerärt underläge och en bit in i tredje vispade hete Alexis Lafreniere in en ledningspuck. Sedan lyckades hemmalaget, till orgiastiskt jubel i PNC Arena, kvittera med en och en halv minut kvar – och ”nye” målvakten Pyotr Kochetkov i båset.

Men blinkade gästerna för det?

Nä.

Det övertidsdrama som följde hann bara pågå i en minut och 43 sekunder innan Artemi Panarin med cirkuskonstnärens virtuositet styrde in en förstklassig backhand-passning från Vincent Trocheck.

– Det är starkt. Jag tycker till och med det är ännu starkare än när vi vann på övertid i New York i tisdags, med tanke på att vi släppte in kvitteringen med en och en halv minut kvar av tredje, säger Mika Zibanejad när vi träffar honom i det allt annat än rymliga omklädningsrummet efteråt.

Han fortsätter:

– Oerhört skönt var det verkligen. Det låter klyschigt, men vi har verkligen tagit en match i taget. Det är ett bra lag vi möter och vi visste att det här skulle vara en tuff bortamatch, med det stödet de har och den hockey de spelar.

En seger från konferensfinal

Den svenske stjärncentern har för egen del varit storartad under hela slutspelet och gjorde ett imponerande avtryck även i nattens match. Bland annat stod han alltså för dröm-mackan när bäste kompisen kvitterade – i numerärt underläge. Därmed tangerade han ett klubbrekord. Bara tre andra spelare i Rangers snart 100-åriga historia har svarat för tolv poäng i de sju första matcherna i ett slutspel.

– Det är kul att bidra. Nu råkade det bli i boxplay och ja, jag har ju en rätt snabb spelare med mig. Får vi läge vet jag att det bara är att vänta in honom. Han stod för ett jättefint avslut, jag vet inte hur han fick in den.

Det känns ändå som att du spelar ditt livs hockey?

– Just nu? Hehe, ja, det rullar på för mig och för laget och det är väldigt roligt med de här matcherna.

Ännu roligare kan det bli, för natten till söndag har Rangers chansen att svepa Carolina och bli klara för konferensfinal på en gång.

– Vi ska definitivt försöka, men man ska komma ihåg att fjärde matchen alltid är den svåraste att vinna, säger backen Erik Gustafsson.