Oväntade hjälten – Tranås supporter

Foto: Facebook
Tobias Lingmerth hoppade in för Tranås AIF.
HOCKEY

96 i räddningsprocent vore strålande för vilken målvakt som helst.

Vad som gör Tobias Lingmerths insats för Tranås AIF sensationell är att han egentligen inte är målvakt.

Han är supporter.

En gång för sex år sedan lät Tranås AIF en junior hoppa in i kassen sista perioden. Det var enda gången Tobias Lingmerth fick chansen i A-laget innan han slutade med hockeyn.

Så hade det förblivit om det inte vore för en rad omständigheter under söndagkvällen. Inför toppmötet med Hanhals i Hockeyettan Södra Vår blev förstemålvakten Marcus Lundell sjuk. Tobias, som tränar en gång i veckan med veteranerna och är medlem i supporterklubben, kallades in för att säkra upp bänken.

”Jag hade inget att förlora”

I första periodpausen, vid ställning 2–2, insåg han att livets andra insats i A-laget var ofrånkomlig.

– Målvakten var lite yr och tyckte inte det var lämpligt att spela vidare. Det är klart att man blev lite smånervös men jag fick tio-tolv minuter att hinna tänka på vad som skulle hända. Jag hade inget att förlora. Jag spelar inte regelbundet, jag är inte kontrakterad, säger Tobias Lingmerth.

Tobias gled ut på isen, räddade en tidig puck och därifrån rullade det på. När slutsignalen ljöd hade Tranås vunnit med 4–3 och behållit serieledningen. Supportern Tobias hade motat 23 av 24 skott och hade en räddningsprocent på 95,83.

Bror till känd golfspelare

– Backarna slöt upp och täckte lite extra. De gjorde det med den äran. Det var bara roligt att vara en del av laget, säger han.

Hur var din finaste räddning?

– Jag gjorde inga. Jag tog 23 puckar men det var inga suveräna räddningar.

Kommer din pånyttfödda karriär att fortsätta?

– Nej, men jag får vara med och träna igen. Det är roligt.

Tobias är bror till golfspelaren David Lingmerth. När David hörde om inhoppet kastade han sig på datorn för att följa kampen.

– Han köpte matchen när han hörde att jag fick spela. Han satt och kollade från andra sidan Atlanten, säger Tobias.

ARTIKELN HANDLAR OM