KHL-sjukan: ”Blev sämre av att spela där”

1 av 4 | Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Mathis Olimb
HOCKEY

Så har det gått för 18 spelare som återvänt till SHL i år

LINKÖPING. KHL-sjukan.

Hur jobbig är den för spelarna som kommer till SHL?

– Jag blev sämre av att spela i KHL. Tränade knappt och satt och väntade på flyg hela tiden, säger Linköpings Mathis Olimb.

Mer än halva säsongen har spelats av SHL.

Ett ypperligt läge att kika på värvningarna i allmänhet och de från KHL, världens näst bästa liga, i synnerhet.

Och en röd tråd när man går igenom de spelare som passerat förbi den stora ligan i öst förra säsongen och numera är i Sverige är att många av spelarna har det tufft.

”Tekniskt skickligare i KHL”

Niclas Bergfors, Calle Ridderwall, Mathis Olimb, Simon Hjalmarsson är några av de som värvades till SHL med stora förväntningar på sig.

För Calle Ridderwall är det andra gången som han tar steget från KHL till Sverige.

Första gången gick det utmärkt – steget från Lev Prag till HV71 slutade med 30 poäng.

Den här säsongen, efter en sejour i Sibir, har han bara gjort 8 poäng, hittills.

– Det är ett annat spel i SHL jämfört med i Ryssland. Lite mer helpress där lagen stressar och åker skridskor över hela planen. I KHL var spelarna mer tekniskt skickliga, men kanske ställde upp och väntade in motståndarna. Sedan är spelarna i SHL väldigt taktiskt skickliga och ligger i skottlinjen. Det är inte så lätt som man tror att göra poäng i SHL, säger Ridderwall. Han är besviken över sin säsong.

”Min säsong är ’dret’”

Precis som Mathis Olimb är i Linköping.

Han gjorde 46 poäng i Frölunda för två år sedan.

Nu har poängsnittet försämrats.

– Min säsong är bara ”dret”. Kan inte skylla allt på KHL. Men jag hävdar att man blir sämre hockeyspelare av KHL. Man tränar 15 minuter per dag och sedan väntar man på flyg. Ni svenskar ser ned på er liga, det ska ni inte göra. SHL är riktigt bra. Inte lätt att vara en ledande spelare här.

Han hade anbud från KHL att göra ett nytt försök den här säsongen.

Men tackade nej.

”SHL är en svårare liga”

– Jag är lite hemkär. Vill kunna vara i en miljö där man kan prata sitt språk och där man trivs. Jag vill inte spela i KHL, säger Olimb.

En av SHL:s mest rutinerade spelare är Karlskrona-backen Mattias Karlsson.

Han beskriver skillnaden mellan KHL och SHL såhär:

– Det är mycket friare i KHL. Du jobbar inte lika hårt och möter inte lika hårt jobbande spelare. SHL är en svårare liga, men det är mer skicklighet i Ryssland. Jag passar bättre i ett fungerande system, så därför hade jag svårt i KHL, men har det kanske lättare nu i Sverige.

FAKTA

Ryan Gunderson, b, Brynäs

Senast han spelade i SHL:
54 matcher. 41 poäng (8+33) +13.

Nu: 30 matcher 16 poäng (3+13) +2.

Ryan har inte producerat lika många poäng som förra gången han var i Brynäs. Men han har varit oerhört nyttig för klubben den här säsongen och är en av anledningarna till att Gävle-laget gått så bra.

FAKTA

CALLE RIDDERWALL, b, DIF

Senast han spelade i SHL:
54 matcher. 30 poäng (17+13) −2.

Nu: 29 matcher. 8 poäng (4+4) −4

Ser trög ut på isen. Inte lika rapp som vi minns honom från HV71-tiden. Kanske passar han inte in i Robert Ohlssons sätt att tänka och spela ishockey. Är kapten nu för Djurgården och tar ett stort ansvar på isen och utanför. Måste komma igång med målskyttet.

FAKTA

SIMON HJALMARSSON, F, FRÖL

Senast han spelade i SHL:
55 matcher. 57 poäng (27+30) 0.

Nu: 30 matcher. 14 poäng (5+9) 0

Hjalmarsson är förstås en besvikelse rent poängmässigt, men tränare Rönnberg och medspelarna är ändå väldigt nöjda med hans slit. Han täcker oerhört många skott exempelvis. Dock är han själv väldigt besviken över att det inte lossnat mer offensivt.

FAKTA

Casey Wellman, f, FRÖLUNDA

Nu: 26 matcher. 19 poäng (7+12) - 4

Wellman är den som imponerat mest poängmässigt, framför allt i powerplay har det verkligen lossnat för honom på sistone. Har mest spelat tillsammans med Joel Lundqvist, viktig pusselbit framför allt i just powerplay den senaste månaden. Två mål mot Färjestad.

FAKTA

ANDREAS JÄMTIN, F, FÄRJESTAD

Senast han spelade i SHL:
50 matcher. 13 poäng (7+6) - 8

Nu: 28 matcher. 4 poäng (1+3) - 6

Jämtin har gjort det bra i den roll han har och de flesta i Karlstad är nöjda med hans jobb. Har inte kvar den där riktiga viljan att göra mål, tyvärr. Hade tufft att bli accepterad av fansen i Karlstad, men har vunnit över en hel del under första delen av säsongen.

FAKTA

MATTIAS KARLSSON, B, KHK

Senast han spelade i SHL:
54 matcher. 24 poäng (3+21) +14

Nu: 29 matcher. 7 poäng (1+6) + 4

Erkänner att KHL var en utmaning där press-spelet är annorlunda och det går lite långsammare. Nu är ”Kolan” tillbaka i SHL. Gör det bra när han boxar ut vid målet och är en pappa i laget. Vi saknar poängen – kanske lossnar det i slutruschen av ligan.

FAKTA

Atte Engren, MV, LEKSAND

Nu: 21 matcher. Målsnitt: 3,02

Hade en hemsk start med Leksand och har nu spelat upp sig. Målvaktstränare Jonas Leven erkänner att han fått jobba mycket med Atte. Nu delar han på förstaspaden med Henrik Haukeland, det kanske inte var Attes plan inför SHL-säsongen.

FAKTA

Niclas Bergfors, f, LINKÖPING

Nu: 28 matcher. 5 poäng (3+2) −13

Iskall. Ser ut att ha haft problem med tempot och av förståeliga skäl verkar han helt sakna självförtroende. Spelar nästan ingen roll hur bra lägen han har haft, har ändå missat. Har riktigt dåliga siffror och det blir ju inte bättre med tanke på att han lirar PP samt i en av de offensiva kedjorna.

FAKTA

Mathis Olimb, f, LINKÖPING

Senast han spelade i SHL:
51 matcher. 46 poäng (7+39) + 19

Nu: 20 matcher. 6 poäng (2+4) - 10

Både han och brorsan har haft en hel del skadeproblem, och Mathis har även varit avstängd en gång. Har stundtals skapat en hel del, men alldeles för ineffektiv. Även han ser ut att sakna självförtroende och skulle behöva hänga några kassar.

FAKTA

Tim Kennedy, F, LULEÅ

Nu: 18 matcher. 4 poäng (2+2) - 2

Ja, vad hände här? Fick knappt spela i Luleå och strax innan jul valde parterna att bryta kontraktet. Nu snittar Kennedy en poäng per match i AHL. Han hade sega buggar i Norrland med noll självförtroende.

FAKTA

Daine Todd, B, LULEÅ

Nu: 18 matcher. 4 poäng (1+3) 0

Skicklig offensiv back, sägs det. Bra första passning och har anpassat sig snabbt till SHL. Luleå rankar Todd högt upp i back-rankningen. Skadebekymmer har hämmat kanadensaren något enormt. Har han slarvat med fysen i Helsingfors? Todd är mer en framspelare än något annat. Kylig på blålinjen.

FAKTA

Cade Fairchild, b, RÖGLE

Nu: 29 matcher. 18 poäng (3+15) - 8

Bra i passningsspelet och fina fötter. Kanske den värvning från KHL som varit mest lyckad av SHL-klubbarna. Mest på grund av att han på ett snabbt och smidigt sätt kommit in i det speciella spelet i Sverige.

FAKTA

JOAKIM LINDSTRÖM, F, Saik

Senast han spelade i SHL:
55 matcher. 63 poäng (23+40) +1 Nu: 30 matcher. 28 poäng (10+18) −1

Vi har höga krav på Joakim. Och han är så skicklig att han troligtvis vinner poängligan till slut i mars. Det känns inte som att KHL påverkat honom nämnvärt. Kanske lite av att han inte fick lyckas i SKA Petersburg. Nu är han hemma – för gott.

FAKTA

OSCAR MÖLLER, F, Saik

Senast han spelade i SHL:
48 matcher. 45 poäng (27+18) + 13 Nu: 13 matcher. 12 poäng (10+2) - 3

Skadedrabbad som få den här ­säsongen. När han väl spelat, och spelat med Lindström, så har ­puckarna suttit.

FAKTA

Joacim Eriksson, MV, VÄXJÖ

Senast han spelade i SHL:
30 matcher. 1.67 i målsnitt
Nu: 14 matcher. Målsnitt: 2,27

Nja, var är Jocke som vi minns honom från sin förra sejour i SHL? Ja, visst såg slutet av 2016 mycket bättre ut än vad starten gjorde. Men något saknas i Joacims spel. Det tar tid att komma in i en ny klubb, i synnerhet för en målvakt. Kanske blir Joacim den som räddar guldet till Växjö.

FAKTA

Geoff Platt, f

Nu: 25 matcher. 15 poäng (10+5) 0

Inledde segt och hade sex matcher utan mål. Spelade upp sig. Har lämnat Växjö för CSKA Moskva. Väldigt ifrågasatt inledningsvis av i stort sett samtliga; fans, sittpublik, media. Sedan började det äntligen takta på bättre, första målet kom och fick snart sällskap av fler.

FAKTA

Olli Palola, f, VÄXJÖ

Nu: 32 matcher. 23 poäng (11+12) + 4

Seg start, ingen kemi med Rosén och Kiiskinen och fick byta miljö. Kom igång, återförenades med Rosén och Kiiskinen och har sedan dess varit ett hot i nästan varje match. Oerhört skottvillig och pricksäker, skotten hårda och nästan alltid innanför målramen. Kommer med få eller inga undantag ha Gynge-rollen i förstalinan.

FAKTA

Tom Wandell, f, ÖREBRO

Senast han spelade i SHL:
51 matcher. 41 poäng (15+26) +15
Nu: 30 matcher. 9 poäng (2+7) - 4

Har haft det tungt och saknar glidet, och flytet för den delen, på isen. Inte kommit upp i nivå. Var tänkt som en ledande spelare i Örebro, men inte blivit det. Ses i dag mer som en grovjobbare i SHL och utstrålar ingen större glädje i matcherna eller i omklädningsrummet.