NHL dödar JVM

Abrahamsson: ...och snart har vi ett hockey-VM som avgörs helt beroende av vilka NHL-spelare som kommer loss

HOCKEY

MONTREAL. Vi förbereder oss för slutspel. Men de största stjärnorna är inte här.

Fortsätter den här utvecklingen är det ett hot mot junior-VM som fenomen.

Känslan är att NHL håller på att äta upp ännu en landslagsturnering.

Det här är mitt sjunde raka junior-VM som jag bevakar på plats, men turneringen är inte vad den brukar vara. Det är lite för många stora namn som saknas för att skapa det riktiga intresset.

Publiksnittet i Sveriges grupp i mäktiga Bell Centre har varit 5  392. I Toronto där ­Kanada spelar är publiksnittet 11  441.

Långt under vad man är van vid när det handlar om Kanada.

Klart att det finns ett samband.

Det är bara att titta på listan intill och se vilket stjärngalleri av spelare som inte är på plats. I stället spelar Connor McDavid & Co några av de 82 grundseriematcher som NHL ska avverka innan ett långt slutspel inleds.

Inte ens nu när turneringen avgörs i Nordamerika, på liten rink och utan någon tidsskillnad, kan NHL-klubbarna tänka sig att släppa spelare.

Tunga nej för USA och Finland

Edmonton sa exempelvis blankt nej om Jesse Puljujärvi även om han inte är någon direkt bärande spelare redan nu.

Att Kanada inte får med ett antal spelare är inte unikt. Så har det varit genom åren, men Kanada har haft en sån otrolig mängd toppspelare att plocka av att det inte har påverkat på samma sätt.

Desto mer ovanligt att både Finland och USA saknar så många tunga namn.

Och det är inte direkt några dussinlirare som saknas. När NHL inte ens har kommit halvvägs har de femton spelare jag listat producerat 270 poäng.

Är det här ett exceptionellt år? Eller är det en trend som kommer att fortsätta?

Jag tror svaret på båda frågorna är ja.

97- och 98-kullen har några riktiga supertalanger med McDavid, Matthews och Laine i spetsen och det är möjligt att vi inte har samma tunga stjärnfall de kommande åren.

Men jag är långt ifrån säker.

Utvecklingen i NHL, precis som i SHL, går mot att allt yngre spelare tar plats allt tidigare. Det snabba, och mindre fysiska, spelet gör inkörsporten till världens bästa liga betydligt bredare. Dessutom passar det bra med unga billiga spelare när groteska stjärnlöner ska tryckas in under lönetaket.

Ännu osäkert inför OS

Nu är jag allvarligt oroad över att landslagsishockeyn är på väg att dö sotdöden. Eller rättare sagt kvävas av NHL.

Vi har ett VM som avgörs helt beroende av vilka NHL-spelare som kommer loss.

Om det blir några NHL-spelare i OS om ett drygt år är högst osäkert.

NHL-arrangerade World Cup, med två mixade lag, blev totalt sett ett misslyckande som inte skapade en vill-ha-mer-känsla bland de hockeyintresserade. Inte heller OS-turneringen i Sotji, där spelarna flögs in och ut så fort det bara gick, blev någon spelmässig höjdare.

JVM har varit ljuset under en annars ganska mörk mästerskapsperiod.

Junior-VM har många styrkor som det stora VM saknar. Inte minst att, med några få undantag, de allra bästa juniorerna varit på plats.

Och det finns definitivt ett enormt sug bland hockeypubliken efter den hockey som de här unga spelarna representerar. Var det något som lyfte World Cup-turneringen var det just det nordamerikanska U23-­laget.

Gör ett JVM-guld mindre värt

Den här gången är det Sverige som dragit vinstlotten när det gäller att ha tillgång till de bästa spelarna. Våra spelare i den här årgången är alldeles lagom bra. Inte tillräckligt bra för att slå sig in i NHL, men tillräckligt bra för att vinna guld.

Att flera av de stora nationerna saknar så många stjärnspelare devalverar åtminstone delvis ett eventuellt svenskt guld.

Det går inte att komma ifrån.

När vi vann vårt senaste guld i Calgary hade USA bara en spelare, Justin Faulk, som var upptagen av NHL-spel. Finland hade ingen. Där­emot saknade vi våra två tyngsta namn: drafttvåan Gabriel Landeskog och draftfyran Adam Larsson.

Det säger också en hel del om vilken prestation det guldet verkligen var.

ARTIKELN HANDLAR OM