"När jag var 43 hade jag inte ett helt ben i kroppen överhuvudtaget..."

HOCKEY

Leksandslegendaren nyfiken på Belfours debut

Foto: Bänkad på läktaren ikväll. Leksandslegendaren Christer "Abris" Abrahamsson är nyfiken på Ed Belfours debut mot Sundsvall ikväll.

Debut inför hemmafansen i klassiska Leksand.

En legendar vet vad som väntar.

– Att vara målvakt i Leksand är speciellt, men va f-n – den här karln ska vara glad att han kan stå i ett mål överhuvudtaget. När jag var 43 hade jag inte ett helt ben i kroppen, säger Christer ”Abris” Abrahamsson, 60.

Foto: Kung i Leksand. "Abris" hyllas efter SM-guldet och finalsegern över Brynäs 1973.

Han i kassen i kväll har över 1000 NHL-matcher på meritlistan, har representerat gäng som Chicago Blackhawks, Dallas Stars, Toronto Maple Leafs och Florida Panthers, allt plussat med två utnämningar som hela ligans allra bästa målvakt.

Han på läktaren kallas för Abris och har vigt sitt liv åt Leksand – och vet vad som väntar Ed Belfour.

– Det här är ju en bygd där hockey är det kanske viktigaste som finns. Det är historia och anrikt och folk som brinner för sitt lag. Men nog tror jag att pojken pallar för det, han har ju trots allt varit med förr, säger Abrahamsson och skrattar hjärtligt.

Är du nyfiken på debuten?

– Jo visst, men jag har ju sett honom tidigare – men för hela bygden är det här en jättegrej så klart. Samtidigt är det inte nu Ed ska vara bra, det är senare.

Under åren 1965-1974 och 77-82 vann Abrahamsson tre SM-guld för Leksand och var med och byggde ett lag som än i dag är känt som ett av de starkaste i svensk hockeyhistoria. ”Abris” hoppas innerligt att Ed Belfour kan vara med och föra Leksand tillbaka till finrummet i elitserien.

– På min tid var det lite enklare att bygga något långvarigt. Vi hade ju för f-n samma lag i 20 år och man lärde känna varandra utan och innan.

Hur mycket har du sett av årets upplaga?

– Jag ser det mesta och jag tycker det ser rätt bra ut. Lite mer stabilt än ifjol. Samtidigt kan jag efterlysa lite mer kräm framåt, lite mer av den gamla Leksandsstilen – full fart framåt och sätta tryck. Nu ska det vara så kontrollerat och säkert hela tiden.

Vad kan Belfour betyda?

– Det är ju en jättevärvning förstås, och det sägs ju att erfarenhet inte går att köpa för pengar. Erfarenhet har den här killen, definitivt. Håller bara kroppen hans så kan det säkert bli kanonbra.

– Samtidigt handlar allsvenskan till slut om en månads spel i kvalserien. Tio matcher, allt eller inget. Det är då han kommer att sättas på prov.