Thomas Johansson visade att släkten är värst

HOCKEY

- sänkte Linköping med två mål

Linköping ägde matchen mot Djurgården i en period. Sen klev Thomas Johansson, backen som lämnade LHC inför den här säsongen, fram och fixade en 3-2-seger i sudden till sitt Djurgården.

En enda bortaseger fram till jul – nu har Djurgården tre raka vinster utanför 08-området.

Stockholmarna slog Linköping med 3–2 efter förlängning och har på sistone plockat elva av femton möjliga poäng på bortaplan.

– Fortsätter vi så här blir det slutspel, ler tvåmålsskytten Thomas Johansson.

19 sekunder in på sudden death skickade den 36-årige backveteranen in segerpucken. I spel fyra mot tre petade Johansson in returen på Patric Hörnqvists skott – och ordnade två nya poäng för Djurgården.

– Otroligt viktigt inför fortsättningen. Nu är vi med på allvar och slåss om plats i kvartsfinal, säger han efter att ha sänkt laget som innan den här säsongen varit klubbadressen under fyra år.

Att försvarsjätten svarar för två mål i samma match hör inte precis till vanligheterna.

– Vet inte när det inträffade senast, men det måste vara flera år sedan. Kul att vara med och bidra framåt också, säger Thomas Johansson.

Linköping kvitterade till 2–2 genom Joakim Eriksson i den sista perioden och hade mängder av chanser att avgöra.

– Teemu Lassila räddade oss flera gånger om och det är framför allt honom vi ska tacka för att vi inte fick stryk, säger Johansson.

Fram till jul hade Djurgården bara en enda seger utanför hemmaarenan (mot Skellefteå) och var elitseriens sämsta bortagäng.

Efter jul har stockholmarna vunnit fyra av fem bortamatcher – om än torsdagens efter förlängning.

– Det här var kanske ingen rättvis seger, men en mycket moralisk sådan. Killarna kämpade och offrade sig till hundra procent, framhåller gästernas assisterande tränare Challe Berglund.

Djurgården vände 0–1 till 2–1 i andra perioden efter mål av Thomas Johansson och Jimmie Ölvestad.

Östgötarna – som fått stryk de tre senaste omgångarna med totalt 5–17 – inledde aggressivt i ett högt tempo.

När Fredrik Emvall smällde in ledningsmålet och hemmalaget fortsatte att mala på trodde nog publiken att Linköping skulle gå ifrån.

Men Lassila presterade ett gäng fantastiska räddningar – inte minst plockningen av Johan Lindströms friläge och Tomas Vlasaks farliga skottläge från kanten.

– Bara att konstatera att vi inte har någon medstuds just nu. Med de chanser vi skapade ska vi vinna den här matchen, suckar Gunnar Persson, hårt pressad hemmatränare.

Djurgården knappade in en poäng och Linköping är numera inblandat i streckstriden om slutspelsplatserna på allvar.

Att bomma slutspelet vore inget annat än ett präktigt fiasko för hårdsatsande LHC.

TT/Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM