Publikfiaskot i Buffalo

HOCKEY

BUFFALO. För sju år sedan var junior-VM i Buffalo en publiksuccé.

Men i den här turneringen har varit en rejäl besvikelse:

– Jag är lite chockad måste jag säga. USA och Kanada ska ju vara hockeyns hemland, säger svenske forwarden Elias Pettersson.

1 av 6 | Foto: JIMMY WIXTRÖM

När junior-VM har arrangerats i Nordamerika under 2000-talet har det varit synonymt med publikfester. Publikrekordet alla kategorier sattes i Ottawa 2009 då 453 282 åskådare såg de 33 matcherna. Ett publiksnitt på närmare 14 000 åskådare.

I Calgary/Edmonton, där det spelades två matcher mindre, låg publiksnittet än högre, 14 345 åskådare.

De siffrorna är inte Buffalo ens i närheten av.

Inför semifinalerna ligger publiksnittet på blygsamma 6 711 åskådare. Och räknar man bort utematchen mellan USA och Kanada, som lockade 44 592 åskådare, är publiksnittet bara strax över 5 000 åskådare. Mer än en halvering jämfört med publiksnittet för sju år sedan här i Buffalo. 

Då ser det också tomt ut i huvudarenan KeyBank Center som tar 19 200 åskådare.

– Det här har helt klart varit ett ”wake up call” för arrangörerna, säger Ryan Kennedy reporter på ansedda The Hockey News.

Mättad publik och höga priser

Kennedy är förvånad över det svala intresset men hittar en rad anledningar till att publiken inte kommer: 

– En anledning är att Toronto har arrangerat JVM-matcher två av de tre senaste åren. Förra gången turneringen avgjordes i Buffalo kom en stor del av publiken från just Toronto-området. Det verkar helt klart som intresset är mättat i där, vilket inte är så konstigt. Man har alltså vänt sig till samma publikbas tre gånger de fyra senaste åren, säger Kennedy och lyfter även fram prisnivån:

– Efter några succéturneringar, i bland annat Calgary och Ottawa, tror jag helt enkelt att man har övervärderat produkten, hur mycket folk är beredda att betala. Biljettpaketen har varit väldigt dyra, även om det gått att få enskilda matcher till en mer human summa. Sedan har även vädret spelat in, inte minst för de som tänkt resa från Kanada. Det har varit några riktigt stora trafikolyckor, säger Kennedy.

Svenskarna är chockade

Under vissa gruppspelsmatcher har biljetter sålts för runt 1 000 kronor och paket för hela turneringen har legat upp mot 10 000 kronor. 

Till semifinalen mellan USA och Sverige finns det biljetter från 30 dollar upp till 150 dollar, mellan 250 till 1 250 kronor. 

Svenske forwarden Elias Pettersson har noterat det svala intresset och tycker det är konstigt:

– Jag är förvånad. JVM är ändå stort och USA och Kanada säger man ska vara hockeyns hemland. Då tycker man det ska var mycket folk men det har det inte varit. Jag är lite chockad måste jag säga. 

Inför semifinalen mot just USA hoppades Pettersson på fullt hus. Men det blev återigen en svag publiksiffra. Det var skralt på läktaren under semifinalen.

Svenska medaljer i JVM genom tiderna 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM