Plusbetyg för Juniorkronorna

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Juniorkronorna räckte inte enda fram.

Det blev förlust i finalen mot Kanada.

Hans Abrahamsson har betygsatt samtliga spelare under turneringen.

MÅLVAKTER

30 Filip Gustavsson

Antal matcher: 6

Räddningsprocent: 92,41

Kommentar: Stabil under gruppspelet och växlade upp under slutspelet. Var stor matchvinnare i semifinalen mot USA och bra även mot Kanada. Tekniskt duktig och utstrålar ett lugn. Räddar det han ska och kan även göra avgörande räddningar i ytterlägen. 

1. Filip Larsson

Antal matcher: 1

Räddningsprocent: 90,91

Kommentar: Fick bara stå en match (mot Schweiz) och gjorde det klart godkänt. Men är svårbedömd efter bara en match. 

BACKAR

5. Gustav Lindström

Poäng: 1 (0+1)

Istid: 12.43

Kommentar: Riktigt bra i vissa matcher. Får en del problem när tempot skruvas upp mot de absoluta toppnationerna. Men en klart bra turnering av backen som till vardags håller till i allsvenskan. 

6. Linus Högberg

Poäng: 0

Istid: 4.50

Kommentar: Svår turnering och är svår att bedöma. Får lite istid (runt fem minuter/match) och har i huvudsak spelat i box play. Där har han gjort det väldigt bra och är en anledning till att Sverige är i topp i den spelformen. 

7. Timothy Liljegren

Poäng: 2 (1+1)

Istid: 17.42

Kommentar: Positiv överraskning. Har verkligen lyft sitt totala spel efter flytten till Nordamerika. Har skickligheten men har även visat att han klarar av det defensiva spelet på ett bra sätt. Kan slå långa öppnande passningar som få. 

8. Rasmus Dahlin

Poäng: 6 (0+6)

Istid: 23.08

Kommentar: Blixtrat till några gånger, men i övrigt har Dahlin fokuserat på ett solitt backspel. Och det har han verkligen lyckats med. Misstagen är lätträknade ändå är han med i topp av backarnas poängliga. Dahlin har spelat oerhört mycket, snittat närmare 24 minuter. Inne på tio mål framåt och ett bakåt i fem mot fem. 

23. Jesper Sellgren

Poäng: 1 (0+1)

Istid: 19.01

Kommentar: Väldig rörlig och intelligent. Läser spelet så bra och kompenserar på så sätt sin brist på storlek och styrka. Spelat mycket med Gustav Lindström och mycket i box play där han gjort det riktigt bra. 

26. Erik Brännström

Poäng: 4 (1+3)

Istid: 21.32

Kommentar: Det är en fröjd att sitta och titta på Brännström. Rörlig, passningssäker och även bra i defensiven. Under gruppspelet var han vår bästa back och samarbetet med Dahlin har verkligen fungerat. En till back som spelat mycket och snittat närmare 22 minuter. 

27. Jacob Moverare

Poäng: 0

Istid: 15.34

Kommentar: Definitivt ingen flashig lirare men gör sitt och bidrar med tyngd och fysiskt spel. Lite problem med rörligheten. Har inte stuckit ut under turneringen åt något håll. En av de assisterande kaptenerna och har varit viktig i omklädningsrummet. 

FORWARDS

9. Tim Söderlund

Poäng: 5 (2+3)

Istid: 13.56

Kommentar: Målskytt i förra årets turnering, nu har Skellefteåforwarden i första hand varit framspelare. Märktes inte så mycket i gruppspelet, men riktigt bra genom hela slutspelet. Inte minst i finalen.

10. Marcus Davidsson

Poäng: 3 (1+2)

Istid: 12.05

Kommentar: Lite av en personlig favorit. Klok centertyp som dessutom har farten. Utmärkt samarbete med Jonsson Fjällby, inte minst i box play. Fick inte så stort förtroende i offensiva situationer, det hade han förtjänat. 

12. Glenn Gustafsson

Poäng: 3 (2+1)

Istid: 10.10

Kommentar: Kraftpaket som är begränsad i spelet med puck men som alltid går in och ger hundra procent och spelar fysiskt. Men glömmer bort pucken ibland. Bidragit med två mål också.

14. Elias Pettersson

Poäng: 7 (5+2)

Istid: 17.59

Kommentar: Det har gått upp och ner en del även i den här turneringen. Sämsta matchen var nog kvartsfinalen mot Slovakien och bästa semifinalen mot USA. Är som bäst när han får stå och hitta lösningar i power play. I övriga spelet hämmas han ibland av bristande fart och fysik. 

16. Linus Lindström

Poäng: 3 (0+3)

Istid: 15.03

Kommentar: Något av en coachs drömspelare. Det går inte jättefort, men Lindström är lite av en klassisk centertyp som ligger rätt i banan och läser av spel och medspelare. Smart och väldigt användbar.

17. Fredrik Karlström

Poäng: 3 (0+3)

Istid: 11.13

Kommentar: En till spelare som är otroligt nyttig utan att direkt glänsa. Användbar i de flesta situationer och positioner. Gjorde en riktigt bra semifinal mot USA 

19. Alexander Nylander

Poäng: 7 (1+6)

Istid: 18.40

Kommentar: Krasst sett är det här kanske den svagaste av hans tre JVM-turneringar. Har inte riktigt haft farten för att kunna omsätta sin skicklighet med klubban. En förklaring är givetvis den långa skadefrånvaron inför turneringen. Ändå är Nylander som vanligt med i toppen av poängligan.

20. Isac Lundeström

Poäng: 2 (2+0)

Istid: 13.48

Kommentar: En av två underåriga forwards och Lundeström har kanske inte helt levt upp till de relativt högt ställda förväntningarna. Men bidrog starkt i kvartsfinalen mot Slovakien och har under hela turneringen tagit ett stort defensivt ansvar. 

21. Jesper Boqvist

Poäng: 1 (1+0)

Istid: 10.22

Kommentar: Nja, tiden efter skadan blev för kort för att Boqvist skulle kunna göra sig rättvisa i den här turneringen. Dessutom lite småskadad under turneringen. Har vägt lite för lätt för att vara en offensiv faktor mot de bättre lagen. Dessutom begränsad speltid.

22. Axel Jonsson Fjällby

Poäng: 4 (2+2)

Istid: 12.08

Kommentar: Härlig profil. Går alltid hundra procent och har varit oerhört viktig, inte minst i box play. Känns som ett fysfenomen, är både uthållig och snabb. Har förmågan att vara explosiv under hela matchen, inte bara delar av den. 

24. Lias Andersson

Poäng: 7 (6+1)

Istid: 16.19

Kommentar: En klassisk ledare i ett svenskt landslag. Har det mesta: skickligheten, pådrivare, utåtriktad och en jäkla vinnarskalle. Turneringens bästa målskytt i gruppspelet. Spelade hela slutspelet med sin skada. 

28. Fabian Zetterlund

Poäng: 2 (2+0)

Istid: 11.53

Kommentar: En av två underåriga forwards och Zetterlund har verkligen visat att han förtjänar en plats. Trivs i tung trafik och vinner tillbaka puckar. Har också spelat en viktig roll i första power play. 

29. Oskar Steen

Poäng: 4 (2+2)

Istid: 13.57

Kommentar: Jag gillar vad jag ser med Steen. Tycker han tagit rejäla kliv den här säsongen. Bra turnering från Färjestadsforwarden som har farten och kraften som behövs internationellt. Dessutom två matchavgörande mål bland annat i semifinalen mot USA 

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!