”Hon är i en klass för sig”

Lara Stalder har gjort 30 poäng på 9 matcher

avJonathan Nilsson

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Linköpings schweiziska stjärnforward Lara Stalder leder SDHL:s poängliga i överlägsen stil.

I en intervju med Sportbladet berättar 24-åringen om åren i USA, damhockeyns status i hemlandet och piken till Luleå – efter filmningsanklagelsen.

– Jag försöker bara ha kul där ute, jag njuter av sporten som jag älskar och så kommer det andra av sig själv, säger hon.

Lara Stalder värvades till Linköping för att ersätta storstjärnan Jennifer Wakefield förra säsongen.

Om hon motsvarade de högt ställda förväntningarna?

Schweiziskan gjorde 39 mål, flest av alla, och stod för 61 poäng på 36 matcher under sin debutsäsong i SDHL.

Men skadeproblem gjorde att 24-åringen fick se inledningen av årets säsong från läktaren.

Trots det leder hon poängligan, efter makalösa trettio poäng – på nio matcher.

– Det var inget jag hade förväntat mig, säger hon ödmjukt till Sportbladet.

– Jag spelar med bra kedjekamrater, puckarna går in och det blir poäng. Men jag försöker bara ha kul där ute, jag njuter av sporten som jag älskar och så kommer det andra av sig själv.

”Är i en klass för sig”

På andra och tredje plats i poängligan hittar vi kedjekamraterna Kennedy Marchment och Pernilla Winberg. Det är ingen överdrift att påstå att Linköpings tränare Madeleine Östling förfogar över seriens hetaste trio. Själv öser hon beröm över sin stjärnforward.

– Hon är i en klass för sig, en otrolig artist. Det är kul att ha henne i SDHL, och vi är såklart väldigt glada att hon är hos oss, säger Madeleine Östling.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Lara Stalder

Lara Stalder inledde karriären hemma i schweiziska HC Luzern. Att hon skulle bli utlandsproffs föll sig naturligt med tanke på hennes ambitioner och damhockeyns status i hemlandet.

– Det är inte så stort hemma, det är därför jag här. Här finns det förutsättningarna man bara kan drömma om där, det finns inte lika många spelare och man får inte det stöd som man förtjänar där, säger hon och tillägger:

– Men det har blivit bättre efter vårat OS-brons i Sotji (2014). Det går åt rätt håll, men det kommer ta tid för ligan att bli stor. Nu är Sverige och Nordamerika de bästa alternativen.

”De bästa åren i mitt hockeyliv”

Nordamerika, ja.

När hon var 19 år flyttade hon till Duluth, Minnesota, där hon spelade collegehockey.

– Jag var fyra år där, det var de bästa åren i mitt hockeyliv. Jag lärde mig mycket och vi blev verkligen behandlade som proffs, det var så tävlingsinriktat där.

I år har hon dessutom återförenats med den amerikanska stjärnbacken Sidney Morin, som anslöt från Modo inför säsongen. De var lagkamrater tillsammans i USA.

– Det är fantastiskt, vi är väldigt bra vänner. Det är så kul att ha henne här eftersom vi gör varandra bättre. Vi tävlar mot varandra hela tiden på träning och det sporrar oss båda, säger hon.

På lördag ställs Linköping mot Luleå hemma i Stångebro Ishall.

Samma Luleå som knep guldmedaljen framför näsan på LHC i den tredje och avgörande finalmatchen i våras.

Lagen möttes i årets premiär, en match som norrbottningarna vann med 3–0.

– Jag var ju skadad så jag var tvungen att stå vid sidan om och se på. Det kändes jobbigt att inte kunna bidra, jag kan knappt bärga mig till att möta dem nu, säger en exalterad Stalder.

Anklagades för filmning

Det pirrar lite extra för Stalder att möta Luleå eftersom hon blev föremål för den stora snackisen inför vårens finalserie.

– Vi måste vara oerhört vaksamma med henne, för hon faller otroligt lätt, sade Luleås tränare Fredrik Glader till NSD och uppmanade domarna att hålla koll på henne.

24-åringen viftade bort anklagelsen, och gav svar på tal i somras då hon laddade upp en semesterbild på sociala medier – iklädd full dykarmundering. Bildtexten löd:

”Någon sa att jag behöver träna på mina dykaregenskaper inför nästa säsong”

– Ja, jag gjorde ett litet skämt av det. De försökte ta sig in i mitt huvud och påverka mitt spel och jag tänkte att jag måste skjuta tillbaka lite, skrattar Stalder.

En pik med glimten i ögat som Glader inte var sen att svara på.

– Ja, han skojade tillbaka och kommenterade att han var glad över att se mina färdigheter, säger Stalder innan hon blir allvarlig igen.

”Ska bli roligt att möta Luleå igen”

– Vi var väldigt nära guldet, bara en match ifrån det så det är klar att vi går för det i år. Men vi tar det steg för steg, nu gäller det att skaffa sig en bra placering inför slutspelet.

Tränaren Madeleine Östling tror att vi får se ett annat Linköping mot Luleå imorgon än det lag som förlorade premiären.

– Jag tycker vi började sådär de första matcherna. Vi hade inte fått ihop spelet och det speglade sig också i resultaten. Vi förlorade några matcher där, sen har det gått bättre och vi har fått tillbaka några som var skadade i början, säger hon och fortsätter:

– Det ska bli roligt att möta Luleå igen. Även om vi åkte på en förlust så såg jag väldigt bra saker i spelet, det ska bli kul att mäta styrkorna mot ett tippat topplag.

ARTIKELN HANDLAR OM