Hjalmarsson hyllas – efter sin skottskada

HOCKEY

”Inte överraskad att se honom på isen igen”

Niklas Hjalmarsson, 26, var nere för räkning efter slagskottet på knäskålen.

Men svenskbacken spelade vidare – och hyllas när Blackhawks kan koppla ett järngrepp i konferensfinalen mot LA Kings.

– Jag har sett ”Hammer” ta en del smällar, säger tränaren Joel Quenneville.

Chicago Blackhawks, med Duncan Keith avstängd, har ena foten i Stanley Cup-finalen, leder med 2-1 i matcher mot Los Angeles Kings, och kan inatt vara på väg att stänga igen matchserien.

Allting talar då för att Niklas Hjalmarsson, som för övrigt fyller 26 på torsdagen, finns med på isen igen i Staples Center – trots att han länge och smärtsamt vred sig i plågor i match tre.

Blockerade slagskott

Det var i inledningen av tredje perioden som Hjalmarsson blockerade Slava Voynovs slagskott framför mål, som träffade vänstra knäet och knäskålen. Hjalmarsson blev liggandes på isen men ställde sig upp igen – för att direkt slänga sig på isen igen och stoppa en ny anfallsvåg.

Först 40 sekunder senare kunde Hjalmarsson med nöd och näppe, med synbar smärta och med hjälp av domaren åka ut till båset för att byta.

Men smärtan tycks dock inte ha bitit på svenskbacken som redan dagen efter, inför match fyra, var tillbaka på isen. Hjalmarsson är känd för sitt uppoffrande spel och av tränaren hyllas han nu som ”en krigare”.

– Jag har sett ”Hammer” ta en del smällar och det är svårt att knocka honom. Det var definitivt en lättnad att se honom komma på benen igen och veta att han var okej. Vi är glada att ha honom tillbaka, säger Quenneville till ESPN.

”Är en tuff kille”

Lagkamraten Viktor Stålberg var även han glad att se Hjalmarsson på träningen inför nästa holmgång mot Kings.

– När han går omkull, då vet man att det är ganska smärtfyllt. Jag satt intill honom i båset ett tag och ville inte säga någonting eftersom han såg ut att ha ganska svår smärta. Det ger en effekt i gruppen när du ser spelare kriga på det sättet. Han sa i går kväll (tisdagskväll) att det kändes bättre än vad han trodde efter matchen, så jag var inte överraskad av att se honom ute på isen igen, säger Stålberg till ESPN och fortsätter:

– Det är en tuff kille där bak. Han kommer inte att få det att se ut som om det är värre än vad det är, det är en sak som är säker.

Niklas Hjalmarsson var själv mycket fåordig när han mötte journalister efter träningen, enligt ESPN.

– Jag vill egentligen inte prata om det. Har ni inga andra frågor om matchen eller annat? Jag vill inte stå här och prata om att få skott på sig.

Se sekvensen här

Uppdatering: Niklas Hjalmarsson stod för två assist när Chicago vann den fjärde matchen med 3–2.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL