Uppvisning av Malkin & Crosby

HOCKEY

Det sägs att pingviner inte kan flyga.

Skitsnack, säger hockeyfansen i Pittsburgh.

I alla fall gäller det två specifika ”penguins”.

Lagets superstjärnor Jevgenij Malkin och Sidney Crosby snickrade ihop åtta poäng när Phoenix krossades med brutala 6–1 (2–0, 3–0, 1–1).

– Wow, sa kapten Crosby.

Foto: Corsby och Malkin i firartagen.

Malkin & Crosby show nådde oväntade höjder när Pittsburgh flög fram inför 18 262 euforiska hemmafans i Consol Energy Center.

Bara flax?

Nej, inte alls.

Pittsburgh var totalt överlägset – framför allt den först halvan av matchen.

Efter drygt sju minuter spel av den andra perioden hade Jevgenij Malkin nätat två gånger och assisterat till övriga tre mål när Penguins fixat en 5–0-ledning.

Kapten Sidney Crosby gjorde ett av målen och passade fram till Malkins båda och utökade därmed sin fantastiska poängsvit till 21 raka matcher.

– Vi jobbar tillsammans?... Sid är en fantastisk spelare. Vi har spelat tillsammans i fem år, han är en häpnadsväckande spelare. Vi bara jobbar bra ihop, sa Malkin till nhl.com på sin knackiga engelska.

”Försökte bara hänga med Malkin”

Väntade hyllningar till kedjepolaren, förstås.

Men Crosby var än mer generös i motsats riktning.

– Han spelade otroligt. Det är verkligen kul att se en lagkompis ta över matchen på det sättet och när han lirar sådär pushar han alla att höja sin nivå. Jag försökte bara att hänga med honom, sa Crosby till AP.

Stora ord från ligans störste spelare.

Och som Penguins coach Dan Bylsma förklarade:

– Det är en unik sak för Sidney Crosby att skaka sitt huvud och säga ”wow”..

Bylsma fortsatte dock själv med att hylla Malkin – som nu gjort fem mål på tre matcher sedan han återkom efter en knäskada.

– I kväll var han fokuserad på att spela på rätt sätt. Han fick bra utdelning och är helt klart piggare i spelet. Han kunde ha gjort några poäng till, såpass många chanser hade han. Det är skönt att se honom åka skridskor på det där sätter, analyserade Bylsma.

Crosby långt efter Gretzky

Malkins fem poäng var en tangering av hans tidigare poängrekord i en match, men precis som Bylsma påpekade kunde det blivit betydligt fler. Bland annat missade Malkin tom bur vid ett tillfälle i den andra perioden.

Och överlägsna poängettan Crosby fortsätter sin jakt på nya rekord.

Om han gör poäng även i nästa match (Florida hemma) är det en tangering av den längsta sviten på flera år – Dany Heatley, 22 matcher säsongen 2005/06.

Däremot är det fortfarande en bra bit kvar till alla tiders rekord som Wayne Gretzky förstås innehar – 51 raka matcher med poäng säsongen 1983/84.

I Philadelphia skrällde Florida ordentligt och nollade hemmalaget.

5–0 till Panthers efter att fem olika spelare gjort mål och keepern Tomas Vokoun räddat 26 skott för säsongens fjärde nolla.

För Flyers, som är poängbäst i NHL, var resultatet chockerande. Det var deras första förlust efter ordinarie tid sedan 1 december.

– Du kan aldrig acceptera en förlust, speciellt inte på detta sätt på hemmaplan. Vi ville gå till juluppehållet med en bra känsla, men detta lämnar efter sig en bitter smak i munnen, säger Philadelphias kapten Mike Richards.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL