Wennerholm: Skulle kunna plocka ut trettio som kan slå igenom i år

1 av 11
HOCKEY

Han kallas redan den ”nye” Magnus Wernblom i Ö-vik.

Nyförvärvet Anton Hedman, 24, var en fruktad fighter under sin juniortid i Kanada då han inte backade för någon.

En spelare som hemmapubliken älskar och bortapubliken hatar.

Men han är bara ett av många nya ansikten som kan få sitt stora genombrott i elitserien i vinter.

Uppdraget: Plocka ut tio bubblare som kan slå igenom i elitserien i vinter. Det lät lättare än det var.

Efter att ha gått igenom samtliga tolv elitserietrupper skulle jag kunna plocka ut trettio möjliga bubblare inför den kommande säsongen.

Alla klubbar satsar ungt, då de sett att det lönat sig de senaste åren. Den nya, unga svenska generationen plockar för sig när de får chansen och den svenska juniorsatsningen har blivit bingo för klubbarna.

En hungrig svensk junior kostar bara en tiondel av vad en finländare eller tjeck kostar att köpa in.

Jag skulle kunna plocka tio bubblare bara från Brynäs och Skellefteå och jag har till och med valt bort en 18-åring som David Rundblad eftersom han redan känns som en etablerad elitserieback. Ludwig Rensfeldt i Brynäs, Oscar Lindberg i Skellefteå eller varför inte unge men tunne Joakim Nordström i AIK, som de flesta knappt hört talas om förrän Chicago valde honom som nummer 90 i sommarens draft.

Vem som helst kan kliva fram i vinter och bli en ny Marcus Krüger, Magnus Pääjärvi-Svensson eller Jacob Josefson.

Skellefteå och Brynäs är överlägsna

Jag gillar utvecklingen där elitserielagen med de tunnaste plånböckerna lägger pengarna på juniorsatsningar istället för en ofta oduglig utländsk föredetting som är i slutet av sin karriär. Spelare som ofta beskrivs som ”NHL-stjärnor” när de värvas med sisådär 38 NHL-matcher i bagaget.

Det kostar i stort sett lika mycket att driva ett juniorlag en hel säsong, som att ta hit en importspelare med hyfsad meritlista.

Omkring fyra, fem miljoner med sociala avgifter och skatt.

Jag vet vad jag skulle lägga pengarna på.

Här har både Skellefteå och Brynäs gjort ett fantastiskt jobb de senaste åren. De är överlägsna på att både utbilda och ta till vara på talanger. Nykomlingen AIK smyger också där bakom och faktum är att fyra av de spelare som draftades av NHL i somras – lika många som Brynäs – kom från AIK. Den ungdomssatsningen har bidragit till att AIK är tillbaka i elitserien, på samma sätt som den gjort Skellefteå till ett lag på övre halvan i elitserien. I vinter tror jag att Brynäs kommer att ta ett ordentligt kliv och det är de värda i så fall.

Jag har ju hackat en del på sportchefen Michael Sundlöv genom åren, speciellt efter Jämtin-affären i vintras, men här måste jag säga att han gjort ett fantastiskt jobb.

Skellefteå har också klivit fram som en talangfabrik genom att ge resurser till juniorverksamheten och satsa på bra tränare. Det gör också att landets och länens största talanger söker sig till just de klubbarna.

Ska bli kul att se Anton Hedman i Elitserien

Man kan ju undra varför gotlänningen Johan Larsson hamnade

i Brynäs och inte i Färjestad med öns egen superstjärna Håkan Loob som verkställande direktör. Eller varför Modo bara kunde lotsa upp en enda junior i A-laget inför den här säsongen, när i stor sett hela laget försvann.

Modo som en gång kallade sig själva för Sveriges Plantskola, under ett 90-tal där det fanns ett outtömligt förråd att ösa ur. Det var bara att ropa ner till lagret och be dem skicka upp en ny supertalang när någon blev skadad. Nu är enda nytillskottet forwarden John Westin som gick som nummer 2007 till Montreal Canadiens i somras. Resten har man fått hämta från utlandet eller allsvenskan.

Nu behöver inte det vara fel och det ska bli kul att se Anton Hedman i elitserien. En spelartyp som inte är så vanlig i svensk hockey med sin fysiska spelstil. Och jag kan garantera att ingen vill starta en fight med Hedman, som är hänsynslöst effektiv i de lägena.

Han blev nästan kult under junioråren

i Kanada, då han inte backade för någon.

Det är naturligtvis inget man kan syssla med i elitserien, utan långvariga avstängningar. Men ändå. Han kommer ha en kraftigt avskräckande effekt på motståndarna.

Det är också en tillgång.

I går avgjorde han dessutom på straff när Modo mötte bandylandslaget i ispremiären i Fjällräven Center inför fantastiska 4 722 åskådare.

Jag tror hockeyn blir glödhet i vinter.

ARTIKELN HANDLAR OM