NHL-stjärnans känslosamma tal efter massakern

NEW YORK. Nu får det vara nog.

Det budskapet framförde målvaktslegendaren Roberto Luongo under ett emotionellt tal när Florida innan nattens hemmamatch mot Washington hedrade offren för skolskjutningen i närbelägna Parkland förra veckan.

– Inga barn ska behöva gå igenom det som hände i min hemstad, sa den 38-årige tvåbarnspappan med darrande stämband.

Florida Panthers spelar sin hemmamatcher i Sunrise, en dryg kvarts bilväg från Parkland – staden där sjutton människor förra veckan dog, och fjorton skadades, i massakern på Marjory Stoneman Douglas High School.

Så inför nattens hemmamatch mot Washington i BB&T Center, den första sedan den fasansfulla tragedin, hedrade klubben offren med en känsloladdad ceremoni på isen.

Den blev särskilt emotionell när Roberto Luongo, som efter 19 år i NHL nått ikonstatus, höll ett tal.

”Kunde inte skydda min familj”

Han berättade att han bor i just Parkland sedan tolv år tillbaka, att han hustru är född där och att hans barn går i skolan i den drabbade staden.

– Vi var i Vancouver förra veckan, när det hände. Det kändes väldigt svårt att jag befann mig på västkusten och inte kunde skydda min familj, sa han med darr på stämbanden.

– Inga barn ska behöva gå igenom något sånt. Det är fruktansvärt. Det är dags för oss, som ett samhälle, att börja agera. Nu får det vara nog.

”Bobby Lou”, som han kallas, vände sig sedan direkt till offren och deras anhöriga.

– Våra hjärtan blöder för er. Det finns inte mycket att säga, men ni ska veta att vi tänkt på er varje dag sedan förra veckan och vi är här om det finns något vi kan göra för er.

Hyllade eleverna

Anförandet avslutades med en hyllning till de skolungdomar från Florida, inte minst Marjory Stoneman Douglas High School, som de senaste dagarna protesterat och krävt svar av de politiker som tillåter de liberala vapenlagarna i delstaten.

– Jag är väldigt, väldigt stolt över er. Ni är modiga. Ni är en inspiration. Ni ger oss hopp om framtiden.

Själva matchen vann Florida med 3-2. 

Gästerna från Washington hade inför slutperioden ledningen med 2–1, efter både mål och assist av Andre Burakovsky – men i tredje såg pantrarna med hjälp av baljor signerade Nick Bjugstad och Vincent Trochek till att vända.

Aftonbladet: De senaste nyheterna, Sveriges största nyhetssajt

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!