Han lejde mördare – värvad till IFK Ore

Publicerad:

HOCKEY

IFK Ores sportchef: Man man inte döma en människa på livstid

HAR SPELAT PÅ TOPPNIVÅ Mike Danton (mitten) jublar tillsammans med superstjärnan Chris Pronger (t.h.) efter ett mål i St Louis Blues i NHL.
Foto: Foto: AP
HAR SPELAT PÅ TOPPNIVÅ Mike Danton (mitten) jublar tillsammans med superstjärnan Chris Pronger (t.h.) efter ett mål i St Louis Blues i NHL.

Mike Danton, 30, blev världskänd när han lejde en torped för att mörda sin agent.

Nu är den förre NHL-spelaren klar för IFK Ore – i division ett.

– En fullträff för oss, säger klubbens sportansvarige Jens Nielsen.

Efter att St. Louis Blues slagits ut ur Stanley Cup-slutspelet 2004 slog anfallaren Mike Dantons liv i spillror.

Polisen arresterade Danton för stämpling till mord på sin agent David Frost. Ett brott han erkände sig skyldig till och därmed dömdes till 7,5 års fängelse för.

Mike Danton blev villkorligt frigiven i september 2009. Han återupptog då både studier och hockeykarriären i Saint Mary's Huskies. Sent i går kväll twittrade Danton själv om att han var på väg till en svensk klubb.

Nu kan Sportbladet avslöja att den klubben är division ett-klubben IFK Ore från Furudal i Dalarna.

– Hans agent (Mike Bernier) tog kontakt med oss för ett par veckor sen och efter det har allt gått väldigt fort. Det blev en fullträff för oss, säger Jens Nielsen.

Hade ni några betänkligheter kring hans förflutna?

– Det är klart att vi har diskuterat fram och tillbaka, men samtidigt kan man inte döma en människa på livstid. Det som är gjort är gjort och nu verkar han väldigt sugen över att få komma bort från Nordamerika och hitta lugnet.

Vad hoppas ni att han ska bidra med?

– Ett starkt engagemang. Han säger själv att han är en spelare som alltid kommer först till träningarna och det blir en bra lärdom för våra unga spelare att de får se vad som krävs för att nå långt.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!