Hyllade flygoffer – sen stod ”Lidas” för konstmål

HOCKEY

Detroit förstörde för Zibanejad i hans NHL-premiär

1 av 4 | Foto: – Vi var lite tagna i första perioden. Precis innan nedsläpp hade vi haft en ceremoni för Brad McKrimmon (tidigare spelare och hjälptränare i Detroit som omkom i flygkraschen i Ryssland i september), med hans familj på isen. Det var lite svårt att släppa, säger Nicklas Lidström till Sportbladet.

NEW YORK. 18-årige Mika Zibanejad gjorde poäng i sin NHL-debut i natt.

Tyvärr räckte det inte så långt.

Tunga Detroit slog den svenske rookiens Ottawa med 5-3.

– Vi spelade bra i andra perioden. Sedan fick de komma onödigt nära i tredje. Men det känns bra att vi får börja med en seger, säger målskytten Nicklas Lidström till Sportbladet.

Det var aldrig någon diskussion om hur premiärkvällen i klassiska Joe Louis Arena skulle sluta.

Efter en något trevande inledningsperiod körde Detroit över den nya, tämligen orutinerade upplagan av Ottawa i andra och gick till slut upp i 5-0-ledning.

– Vi var lite tagna i första perioden. Precis innan nedsläpp hade vi haft en ceremoni för Brad McKrimmon (tidigare spelare och hjälptränare i Detroit som omkom i flygkraschen i Ryssland i september), med hans familj på isen. Det var lite svårt att släppa, säger Nicklas Lidström till Sportbladet när han sätter sig till rätta på Wings nya flygplan för omedelbar resa till Denver.

”Vi var lite tyngre”

– Men i andra kom vi igång bättre och fick fart på skridskorna. Då kändes det att vi nog var lite tyngre.

Och mål blev det alltså i massor. ”Lidas”, som med matchen mot Ottawa inledde sin 20:e säsong i Detroit-tröjan, stod själv för ett av dem – efter att ha utfört rena Kenta Nilsson-konsterna framför Senators-målvakten Craig Anderson.

– Ha ha, ja, Tomas Holmström sitter här intill och säger att det precis så han brukar göra. Ingen gick på mig så jag började helt enkelt dribbla. Så ren har jag inte fått komma många gånger, berättar.

I tredje hände det som brukar hända när Red Wings har stora ledningar. De slutade spela och gästerna kunde helt plötsligt göra tre mål.

– Det var lite onödigt, vi slappnade av för mycket och de kom lite för nära. Men det är skönt att vi till sist lyckades vinna. Man vill inleda säsongen med seger, säger kapten Lidström.

”Lidas” hyllar Zibanejad

För förarbetet till det sista tröstmålet, signerat Filip Kuba, stod alltså svenske rookie-sensationen Mika Zibanejad. Därmed noterades den blott 18-årige djurgårdaren för poäng direkt i sin NHL-debut.

– Jag tycker han såg helt okej ut, särskilt för att vara så ung. Han hade bra fart på skridskorna och tog för sig fysiskt, berömmer ”Lidas”.

Ottawas andre nye svensk, David Rundblad, fick inte plats i premiärtruppen. Det fick inte nykontrakterade Fabian Brunnström i Detroits dito heller.

Wings flög alltså direkt efter premiären till Denver, där de i dag står på andra sidan isen när Colorado Avalanche hissar Peter Forsbergs tröja i taket.

– Det är bara att gratulera Peter. Han har haft en fantastisk karriär, säger Nicklas Lidström.

I förra säsongens sista omgång spelade de bort Carolina ur slutspelet. I natt, ett halvår senare, strödde Tampa salt i såren genom att också förstöra divisionskonkurrenten premiärfest.

5-1 slutade tillställningen – och stjärnor som Martin St. Louis, Vincent Lecavalier och Steven Stamkos var återigen obönhörliga framför Cam Ward.

Även svenske backen Victor Hedman hade en lyckad kväll. Han svarade inte för några poäng, men var plus 3.

Pekka Rinne visade varför han räknas som en av världens bästa målvakter när Nashville vann bortapremiären mot Columbus med 3-2. Finländaren tog 32 av 34 skott och gjorde en rad häpnadsväckande räddningar.

Rookien Mattias Ekholm och nyförvärvet Niclas Bergfors satt på läktaren, men Patric Hörnqvist fanns förstås på isen.

Nederlagstippade Dallas tog en tung 2-1-skalp i sin premiär mot desto mer favoriserade Chicago – och även i den matchen var en finländsk målvakt löjligt bra. Kari Lehthonen stoppade 37 skott, inklusive en handfull som inte ska vara möjliga att ta.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL