”Foppa som Mubarak”

HOCKEY

Radioinslag vållade lyssnarstorm

Är Peter Forsberg...

Peter Forsberg har många gånger hånats för sina många comebackförsök.

Men frågan är om han någonsin fått höra något som det som radioprofilen Sonja Leister stod för i P3:s Brunchrapporten.

Då jämförde hon honom med Egyptens före detta president Hosni Mubarak.

– Den insiktslöse, envise mannen som ger sig till slut, sade hon bland annat.

Foto: Foto: AFP
...som Hosni Mubarak?

De senaste dagarna har de flesta hyllat Peter Forsberg, efter att han meddelat att hans långa och framgångsrika ishockeykarriär är över.

Men det är inte alla som har hyllat honom. Många har även sågat och hånat honom för att han inte har gett upp, trots sina många och långa skadebekymmer.

Spelade olika låtar

De som kanske stått för de allra hårdaste och grövsta sågningarna är Sonja Leister.

På tisdagen hade Henrik Torehammar och Sonja Leister i P3-programmet Brunchrapporten ett inslag där de diskuterade Forsberg, och valde att klippa och sända delar av hans avskedstal från presskonferensen i Denver, ackompanjerad av olika musikaliska toner.

Först inledde Leister med att spela Britney Spears "Born to Make You Happy", och menade att Forsberg lagt av för att han vill göra allt för sin fästmö Nicole Nordin, och allt detta på Alla hjärtans dag.

”En liten uppmärksamhetsapa”

Sedan fortsatte hon med att spela Rolling Stones gamla hit "Gimme Shelter"

– Jag tycker att Foppa beter sig exakt som Rolling Stones gör. Han är ju en liten uppmärskamhetsapa som nu försöker suga ut den sista uppmärksamheten som han kan få. Det är exakt som Rolling Stones som hela tiden sprider rykten om att nästa spelning eller nästa turné är den sista i världshistorien, sade Leister, och fortsatte sedan:

– Man kan vara säker på att han njuter av all den här uppmärksamheten som han nu får med sitt konstiga dramatal som han höll i går.

Jämför med Mubarak

Men den attacken var inget mot den tredje och sista, då de spelade den egyptisk pop under hans tal.

– Jag kan se likheter till vad Mubarak gjorde i Egypten. Storyn om den insiktslöse, envise mannen som ger sig till slut.

– För man måste ju verkligen se: Hosni Mubarak satt i 30 år, vägrade verkligen att lämna makten även om 100-tals demonstranter belägrade Tahrir-torget. Samma sak med Foppa: Skadad, skadad, skadad, skadad i flera år, men nej, han slutade inte.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Henrik Torehammar säger till Medievärlden att de aldrig upplevt en liknande lyssnarstorm, och kallar situationen deras egen "Muhammedkris".

– Jag har aldrig varit med om så arga kommentarer och att det blir så våldsamt i inboxen, säger han.

”Väldigt stötande”

Han får frågan om ångrar något med inslaget, och svarar så här:

– Lite svårt att säga, först ångrar man att man gjort något som gör folk ledsna, men sedan tänkte jag att vi inte kan ha en inbyggd censur mot att göra folk ledsna.

– Jag kan samtidigt tycka att det finns något väldigt störande med människor som uttalar sig om något de inte har den minsta koll på, vilket vi gjorde i det här fallet.

Leister själv skriver så här på sin twitter:

"Idag känner jag mig som Jyllandsposten."