Johansson bakom Capitals vändning

HOCKEY

NEW YORK. Washingtons svenske Mojo har gått i spinn!

Med två mål såg han till att Washington kunde ”göra” en San Jose på New York Rangers och vända 0–3-underläge till en osannolik sudden death-seger.

– Definitivt bland det skönaste jag varit med om på en hockeyrink. Men att jag gör mål spelar ingen roll. Det är den fantastiska vinsten som är det viktiga, säger den 20-årige rookien till Sportbladet efter maratondramat på Madison Square Garden.

Det gäller att ha tajming...

Washington hade efter två undermåliga perioder hamnat i 3–0-underläge mot ett hungrigt New York Rangers och såg ut att vara på god väg mot ännu ett slutspelsfiasko.

Då skedde scenförändringen.

Först lyckades Alexander Semin alldeles i början av slutperioden med minsta möjliga marginal få en puck över mållinjen bakom Henrik Lundqvist.

Sedan pangade Marcus Johansson in sitt unga livs första Stanley Cup-mål – och strax därefter gjorde han sitt andra också.

”Kul att bidra”

Därmed var det plötsligt kvitterat.

– Vi pratade i andra pausen om att ta oss samman och om inte vinna så i alla fall skaffa oss lite momentum inför nästa match i Washington, berättar ”Mojo” när vi efteråt hittar honom i den extatiska omklädningsrumsröran.

– Men det gick ju bättre än så. Naturligtvis är det kul att få göra mål och bidra i en så stor och viktig match. Men det är största är att vi till slut vann.

För det gjorde Capitals – men det var verkligen ”till slut”. Det tog drygt en och en halv övertidsperiod innan Jason Chimera, efter ett hårresande misstag av Rangers-stjärnan Marian Gaborik framför Henrik Lundqvist, kunde lägga in den avgörande 4–3-pucken.

– Det var helt fantastisk att se pucken gå in. Det är definitivt bland det skönaste jag varit med om på en hockerink, säger Marcus Johansson och försöker torka svett ur pannan med en genomblöt tröjärm.

– Man är väldigt trött efter så många timmars hockey, men det var värt det när det slutade så fantatiskt. jag skulle lätt göra det igen.

Tungt för Lundqvist

Det skulle inte Henrik Lundqvist – inte med det slutet.

Han skulle ju bara lägga plocken på pucken när den olycksalige Gaborik stötte till den med klubban och gav Chimera öppet mål...

– Det är fruktansvärt smärtsamt. Att det ska hända i en sån här match...det känns riktigt tufft, säger en förkrossad ”Lunkan”.

Med sin spektakulära seger har Washington skaffat sig 3–1-överläge i serien och kan avgöra hemma i Verizon Center på lördag eftermiddag.

– Men inget är klart, det känns inte som att man nånsin har befälet i den här serien. Vi hade varit riktigt illa ute om vi fått stryk idag, men vi måste fortfarande spela otroligt bra om det här ska vägen, varnar tvåmålsskytten ”Mojo”.

Det blev maratondrama även nere i Tampa – och liksom i New York var det till slut bortalaget som triumferade.

Lightning lyckades under en forcering under andra halvan fjärde mötet med Pittsburgh hämta in ett 2–0-underläge och tvingade därmed fram övertid.

Den tog slut när Dallas-förvärvet James Neal 03.38 in i andra extraperioden klappade in ett slagskott på Dwyane Roloson.

Lightning är därmed nere i brygga (underläge 1–3 i matcher). De måste vinna i Pittsburgh på lördag – annars är säsongen över.

Drabbningen mellan Anaheim och Nashville blir så jämn som alla hade förväntat sig.

Ducks lyckades i natt kvittera serien (2–2 i matcher) med en furstlig 6–3-seger i Bridgestone Arena.

Teemu Selänne gjorde sitt femte mål i årets slutspel och gick därmed upp i ensam ledning i målligan – och med ett mål och två assist hävde sig den fruktade Corey Perry upp i toppen av poängligan också.

Patric Hörnqvist gjorde ett av Nashvilles mål och Anders Lindbäck fick göra Stanley Cup-debut i kassen efter att Pekka Rinne släppt in sitt sjätte mål i tredje perioden.

Det är kvitterat även i serien mellan Philadelphia och Buffalo (2–2 i matcher). Sabres tog ledningen med 1–0 i början av det fjärde mötet, spelat i en kokande HSBC Arena i centrala Buffalo, och krigade sedan så tappert att det räckte till seger.

Båda målvakterna, Sabres Ryan Miller och Flyers Brian Boucher, svarade för fantastiska insatser.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL