Brynäs hjälpte Färjestad till seger

HOCKEY

Färjestad inledde friskt och anfallsglatt mot Brynäs. 12–0 i skott på mål i den första perioden. Men 0–0 i mål.

– Där borde vi ha punkterat matchen, säger Leif Strömberg, tränare i Färjestad.

Ett mål i numerärt överläge och en målvaktsbjudning från Johan Holmqvist bäddade ändå för 4–1 (0–0, 1–0, 3–1) till Karlstadslaget.

Leif Boorks mannar kom till Karlstad som tabellfyra i ishockeyns elitserie. Trots det hade Gävlelaget inga intentioner att föra spelet mot seriesexan Färjestad.

– Vi ville inte spela någon byta chans-hockey. Det ser trevligt ut med böljande spel, men det är inte så trevligt att vara gästande lag mot ett av Sveriges bästa. Blir det en sådan matchbild brukar man förlora, konstaterar Brynästränaren Leif Boork.

Trots en fungerande defensiv fick Brynäs ändå vända hem poänglöst efter besöket i Karlstad.

– Två mål i öppen kasse och en bjudning av ”Honken”. Det ger 1–1 i spelmål. Det är inte så pjåkigt ändå, menar Boork.

Vid 3–1 (Jonas Höglund) och 4–1 (Robin Jonsson) hade Brynäs ingen målvakt då laget satsade på sex utespelare redan efter 17.21 minuter i tredje perioden.

Tidigare i perioden hade Mathias Johansson fått pucken till skänks av Brynäsmålvakten Johan Holmqvist och kunde inte missa ett öppet mål. Det betydde 2–0. Jesper Mattsson antecknade sig för 1–0 i mittenakten då han med ett mäktigt slagskott prickade rätt i spel fem mot fyra.

– Första målet är alltid viktigt i matcher som är mållösa länge. Det fick Färjestad, och vi tvingades att flytta fram positionerna inför den sista perioden.

Och Brynäs kom igen.

Jörgen Sundqvist var sist på pucken i ett drömmål till 2–1 som följdes av en stark Brynäsforcering på jakt efter kvittering.

Anfallaren Vesa Viitakoski var så när att lyckas när han försökte finta bort FBK-målvakten Daniel Henriksson med en backhanddragning. ”Hento” hann emellertid att täppa till luckan med ett benskydd i sista stund.

– Det blev onödigt nerv i matchen i tredje perioden. Matchbilden blev annars precis den som vi hade förväntat oss. Tålamod är extra viktigt i sådana här matcher, säger Leif Strömberg.

I Färjestad var det ingen som glänste över någon annan. Stabilt backspel från många håll som Per Hållberg och Radek Hamr. Målvakten Daniel Henriksson fick också visa klass i sista akten efter två sysslolösa perioder.

Veteranerna Ove Molin och Tommy Sjödin märktes mest hos gästerna.

ARTIKELN HANDLAR OM