Petad i HV – nu är han kung i NHL

HOCKEY

Leetch: ”Bryan McCabe är den bäste back jag spelat med”

Foto: Toppen, Bryan! Torontos Bryan McCabe (till höger) gratuleras av Jeff O'Neill efter att den förre HV 71-backen skjutit 2-0 till Toronto i den första perioden i nattens match mot Boston. McCabe återfinns i toppen av NHL:s poängliga – och Toronto vann matchen, 5-4 efter straffar.

I fjol gjorde han fiasko i HV71.

Nu toppar Bryan McCabe NHL:s poängliga tillsammans med Jaromir Jagr.

– Han är den bäste back jag spelat tillsammans med, säger Bostons stjärna Brian Leetch.

Foto: SPOTTAT UPP SIG... I HV:s tröja i fjol. Men nu är livet roligare för Bryan McCabe.

I natt svarade Bryan McCabe, 30, för ett mål och ett assist när hans Toronto besegrade Boston med 5-4 efter straffar.

Därmed har den offensive backen gjort totalt 15 poäng på nio matcher – lika många som ligans poängbäste, Jaromir Jagr, New York Rangers.

Toppar assistligan

Tre mål och 12 assist – bäst i hela NHL tillsammans med Peter Forsberg – gör McCabe till överlägset bäste back. Och den 187 centimeter långe, 99 kilo tunge McCabe har två poäng ned till trion Eric Staal, Carolina och Henrik Zetterberg och Jason Williams, båda Detroit.

– Jag tror att McCabe kan vinna Norris Trophy [priset till NHL:s bäste back] och han är den bäste back jag haft som partner, säger Bostons stjärna Brian Leetch till Toronto Star.

Leetch och McCabe kamperade i samma backpar i Toronto säsongen 2003/2004.

Stack direkt

Men i fjol, under den pågående NHL-lockouten, var det allt annat än muntra tongångar från McCabe, som plockades över till HV71 för att stärka upp backsidan.

Efter tio matcher, ett mål, 30 utvisningsminuter och -12 i plus/minus-statistiken petade tränaren Pär Mårts kanadensaren – som valde att åka hem direkt.

– Jag sa till coachen Pär Mårts att jag har spelat 800 matcher i NHL och om du tror att jag ska sitta på bänken och se glad ut, så begår du ett stort misstag, sa McCabe till Toronto Star då.

I elitserien hade han svårt att anpassa sig till spelet i de stora rinkarna.

– Det var som att spela på en jävla fotbollsplan.

Viss skillnad jämfört med i år, då McCabe i snitt fått 28.53 i speltid per match av coachen Pat Quinn, mest av alla i Toronto efter backkollegan Tonmas Kaberle.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL