Gustafsson Jr väljer bort FBK

HOCKEY

Bengt-Åke: Jag hade gärna sett att han stannat hemma

Foto: BILDBYRÅN
GÅR SIN EGEN VÄG Bengt-Åke Gustafsson är intimt förknippad med Färjestad, både som spelare och tränare. Men sonen Anton valde Frölunda i stället för FBK när han beslutade om sin ishockeyframtid.

Bengt-Åke Gustafssons son, Anton, är klar för Frölunda.

En jobbig motgång för Färjestad, vars juniorverksamhet kritiserats tidigare.

– Vi har fått ett muntligt ja av Anton. Det ska bli jättekul att ha honom i Frölunda, säger Emil Olsén, ansvarig för hockeygymnasiet i Göteborg.

Bengt-Åke Gustafsson är en av Färjestads allra största profiler genom tiderna. Förutom fem säsonger som spelare har han även tränat Färjestad.

Nu har hans gener gått i arv.

Sonen Anton, 15 år, spås en lika bra karriär som pappa Bengt-Åke.

Sökte dubbelt

Men det blir i en annan klubb, nämligen Frölunda – Färjestads främsta rival.

– Anton har sökt till hockeygymnasiet i både Karlstad och Göteborg. Han kom in på båda, men valde Göteborg, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Uppgifterna bekräftas av skolan.

– Det stämmer. Och vi har redan fått ett muntligt ja av honom och det ska bli skoj att jobba med Anton under de kommande tre åren, säger Emil Olsén, ansvarig för hockeygymnasiet i Göteborg.

Anledningen till att Anton sökt sig till Frölunda är givetvis klubbens goda rykte när det handlar om att förvalta och utveckla unga hockeyspelare. Frölunda ses som Sveriges kanske bästa plantskola just nu.

Givetvis är Antons beslut om att söka till Frölunda ett hårt slag för Färjestad. Man tappar en självklar hemmason, ett affischnamn och även en talang som kan bli en riktigt duktig elitseriespelare.

FBK-kritik

– Som pappa hade jag gärna sett att han stannat på hemmaplan något år till. Men jag stöttar honom i alla beslut han tar, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Färjestad har tidigare kritiserats för att de inte har egna juniorlag. Klubbens äldre juniorer spelar seniorhockey i förortsklubben Skåre istället.

För någon vecka sedan valde talangutvecklare Jan Ingman att avsluta sin anställning hos Färjestad för att han inte tyckte att Färjestad och han ”talade samma språk” när det handlar om talangutveckling.

Fakta

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM