Handplockad av Gretzky

HOCKEY

Samuelsson tar plats i NHL-båset: Wayne ville ha någon med pondus

Kompisarna Wayne Gretzky och Ulf Samuelsson återförenas.

Som tränarduo i Phoenix Coyotes.

- Wayne ringde och sa att han ville han någon med pondus. Det var ett ganska enkelt beslut att tacka ja, säger Ulf Samuelsson till Sportbladet.

Foto: NYTT JOBB Hockeykämpen Ulf Samuelsson har fått ett hedersuppdrag. Nästa säsong kommer han att coacha Phoenix - tillsammans med Wayne Gretzky.

"The most despised man in the NHL" - den mest föraktade mannen i NHL - Ulf Samuelsson har haft många smeknamn i NHL.

Nu kan han även sätta NHL-coach på visitkortet.

Visserligen har Stefan Lunner och Calle Johansson också jobbat som assisterande tränare - men Lunner var bara målvaktstränare och Johansson hoppade in i båset ett fåtal matcher när han var skadad.

- Det började för tio dagar sedan när Phoenix ringde till New York Rangers och frågade om de fick lösa mig från mitt kontrakt med farmarlaget Hartford Wolfpack. Då förstod jag att något var på gång. När sedan Gretzky ringde och förklarade varför han ville ha mig var det ett enkelt beslut att tacka ja, säger Samuelsson.

Spelade ihop i Rangers

Gretzky och Samuelsson är vänner sedan säsongerna i New York Rangers. Det blev 203 matcher tillsammans och de båda har haft kontakten sedan tiden i New York.

- Wayne ringde och förklarade att han ville ha en före detta NHL-back som assisterande tränare. Han ville även ha någon med pondus som kan ryta till när det behövs, beskrivningen passar ganska bra in på mig, säger Ulf Samuelsson.

Uffe gjorde sig känd som en hårdför back som kunde offra sig hänsynslöst för sitt lag.

Nu ska han lära ut sina tricks till Coyotes backar.

- Min målsättning är att Coyotes motståndare ska tycka det är tufft och jobbigt att möta oss. Det finns lägen när man kan spela mycket fysiskt och elakt och det ska Coyotes backar lära sig, säger Ulf Samuelsson.

Målet är Stanley Cup

När Sportbladet pratade med Samuelsson var han ute och tittade på hus i Phoenix. Familjens flyttlass från östra USA till ökenstaten Arizona går omedelbart.

Kontraktet är på tre år och målsättningen är att vinna Stanley Cup.

- Jag vet att Wayne inte ger sig in i något bara för att vara medel. Han vill vinna och har sett till att skaffa sig förutsättningar. Det var även en anledning till att jag valde att tacka ja, säger Samuelsson.

Spelade över 1000 NHL-matcher

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL