”Jag ska självklart prata med Sundin”

HOCKEY

Bengt-Åkes första uppdrag få med superstjärnan till VM

Bengt-Åke Gustafsson - såklart.

Första uppdraget:

Få med Mats Sundin till VM.

- Jag ska naturligtvis prata med honom. Och vill han själv ska han naturligtvis spela. Det finns gott om tid för honom att förbereda sig för VM, säger Bengt-Åke.

Foto: En vinnare I går blev det klart att Bengt-Åke Gustafsson ska coacha Tre Kronor: "Målsättningen är självklart att vinna varje turnering vi ställer upp i. Det ska den alltid vara för ett svenskt landslag".

Det blev en omtumlande första dag för Sveriges förste förbundskapten.

Du hade inte ens hunnit börja förrän det kom en del kritik mot dig som coach?

- Ja, men det får man väl räkna med i det jobbet. Det hör liksom till. Folk har olika åsikter och det finns väl spelare som inte anser att de behandlas som de förtjänar. Men så är det alltid. Det är skillnad att se hockey från tionde raden och stå i båset. Men jag tar inte åt mig, utan försöker gå vidare.

- Och den perfekta coachen finns väl egentligen inte.

Men nu när du är fri att helt koncentrera dig på förbundskaptensjobbet, borde du väl börja direkt i Sweden Hockey Games? Roger Melin har ju erbjudit sig att kliva av?

- Jo, men det kan vara bra att få en mjukstart också. Att komma in i det och se spelet från läktaren och sätta sig in i alla nya arbetsuppgifter.

Ska du försöka övertala Mats Sundin att ställa upp i VM?

- Jag ska inte övertala någon spelare. Det ska vara ett positivt svar direkt i så fall. De som ska vara med i VM måste brinna för det.

Foppa är också ett frågetecken? Oroar det dig?

- Ja, om han ska gå åtta veckor i gips och sedan rehabilitera sig, så ska det väl mycket till om han ska kunna vara med. Men jag har läst att han själv inte gett upp hoppet. Och det är ju en världsspelare. Han har bra vinnarskalle, vilket är rätt viktigt i en turnering som VM. Och det kan vara positivt att ha all energi kvar till ett VM.

Vem är Sveriges bästa hockeyspelare i dag?

- Oj. Det var en svår fråga. Det varierar lite från dag till dag. Men Foppa har bevisat i många år att han har ett otroligt register. Så det får bli han.

Vem är den största talangen?

- Svårt. Många svarar Henrik Zetterberg, men jag ser honom som en färdig spelare. Han är redan en stjärnspelare. Någon ung talang har jag svårt att plocka ut så där direkt.

Det är kanske det som är problemet med svensk juniorhockey?

- Ja det är många som ser ut som en miljon ena året, för att bara försvinna nästa. Jag har sett det på nära håll i Färjestad. Men det finns inga som har de där extra, extra som spelare som Sudden och Foppa hade redan i junioråldern. Men många har potentialen. Samtidigt tror jag spelarna blommar senare i dag än förr. Jag hoppas i alla fall det.

Hur kommer ditt Tre Kronor att spela?

- Vi kommer att spela traditionellt svenskt. Alla spelare ska känna igen sig då de kommer till Tre Kronor och inte behöva lära sig något nytt helt plötsligt. Det tror jag inte på. Vi ska spela en offensiv hockey i grunden, men ändå inte glömma bort att tänka defensivt också. Centrarna kommer att ha en viktig roll.

Hur ser du annars på jobbet?

- För mig är det ett drömjobb. Det ska bli några riktigt roliga år framöver.

Och många segrar?

- Ja, målsättningen är självklart att vinna varje turnering vi ställer upp i. Det ska den alltid vara för ett svenskt landslag.

Skillnaden mellan Hardy & Bengt-Åkes grunduppställningar

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM