”Spelarna kunde inte linda sina klubbor”

1 av 3 | Foto: Privat
Mike föddes utanför Toronto, nu ska han leda Korea mot Kanada, och Sverige.

avTomas Ros

HOCKEY

MOSKVA. Sydkorea mot Kanada och Tre Kronor.

I ishockey.

Jo, det är på riktigt.

Sportbladet tog hjälp av Sydkoreas poängkung Mike Swift, 30 år, för att lära känna det nya hockeylandet.

– När jag kom till Korea för sju år sedan kunde inte spelarna linda sina klubbor, säger Swift.

Visst är det lite häftigt när det kommer nya nationer i ishockey?

När vi går ifrån det klassiska och får chansen att möta nya profiler, flaggor och kulturer.

Japan har varit ett sådant lag som varit med i OS.

Nu får vi stifta bekantskap med Sydkorea, som arrangerar OS men som också har kvalat sig in i högsta divisionen i VM, som spelas i Danmark i vår.

Missade NHL i sista gallringen

Som många av de nya nationerna har Sydkorea tagit hjälp av Kanada.

Vi har gjort likaså och intervjuat Mike Swift, en hockeykanadick från Peterborough i Ontario som numera har sydkoreansk pass och är en av stjärnorna i både landslaget och i klubblaget Gangwon High.

– Min bakgrund är att jag spelade fyra år i Ontario Hockey League. Gjorde bra ifrån mig och hade bra med poäng. Men det räckte inte till att bli draftad så jag fick ett free agent-kontrakt med New Jersey och spelade i AHL i tre år. Var faktiskt bara en "cut" från att få spela i NHL, men nådde inte hela vägen fram. När det kontraktet gick ut så visste jag inte vad jag skulle göra. Jag funderade på flera alternativ, säger Swift till Sportbladet efter Koreas matchvärmning.

Han fick ett samtal från sin kusin Bryan Young som försökte locka honom till Sydkorea och den asiatiska ligan.

– Jag slog bort det ganska snabbt. Hockey och Sydkorea? Nej, tänkte jag. Men jag funderade väl lite till på det och nu står jag här och ska spela OS för Sydkorea och ska möta Kanada och Sverige, säger han och skrattar.

Lönen? Som i AHL

Han är nöjd med sitt val.

Fått en kulturresa och en hockeyresa utan dess like. Lönen håller mycket hög AHL-klass.

– Ja, när jag kom till Sydkorea så visste killarna knappt hur de skulle linda klubban eller sätta på utrustningen. Det har hänt en del sedan dess, på alla plan. Kanske mest på tränarsidan. I början sa coacherna åt spelarna "åk snabbt och skjut". Funkade inte det så sa de "åk ännu snabbare".

Efter tre år i Sydkorea fick han ett pass av landet. Satsningen mot OS hade börjat och Swift var en av de som skulle leda laget.

– De sista åren har det hänt mycket. Vi har Jim Paek och Richard Park, både med rutin från NHL, som tränare. Vi började tänka och spela ishockey. Men det är en lång väg kvar. Vi mötte Österrike tidigare och ledde med 3–0 efter några minuter. Efter första perioden stod det 3–3 och det kanske säger en del hur laget behärskat taktik.

Landslagsläger i sex veckor

De bästa lagen i Sydkorea spelar i det som kallas för Asian League. Gangwan High, Daemyung Killer Whales och Anyang Halla är alla ägda av företag och spelarna tillhör också företagen.

– Vi har kanske inte bredden just nu för att få igång en egen liga och när landslagsspelarna försvinner är det ganska tunt bakom. Det som behövs är erfarenhet. Nya insikter. Internationella sådana. Spelarna tror att den asiatiska ligan är allt. Men med erfarenhet från Channel One Cup och OS kommer killarna få se att det finns många bra spelare därute och att ishockey kan spelas på många sätt.

Och landet storsatsar på OS. De avbryter Asian League och låter landslaget ligga på läger i sex veckor ihop inför mästerskapet.

Vilket språk talar ni i omklädningsrummet?

– Det är engelska. De flesta koreaner behärskar det och hockeyspråket är internationellt.

Vilken standard håller landslaget?

– Ja, vi får se efter Channel One. Vi har slagit Danmark, faktiskt, och vi har kvalat oss in till A-gruppen i VM. Men visst saknar vi en del när vi möter Kanada och Sverige. 

Du är kanadensare, kommer du jubla om du gör mål mot Kanada?

– Jaaa. Det vore otroligt. Men vete sjutton om det kommer att ske. Visst har de inget NHL-lag, men killarna i Kanada är grymma allihopa.

Vad kan du om Sverige?

– Jag känner inte igen någon på laguppställningen. Men de spelar i KHL och svenska ligan och de håller bra klass. Blir oerhört svårt för oss att mäta oss med ditt land.

Efter OS, blir du kvar i Sydkorea?

– Ja, faktiskt. Det tror jag. Något eller några år. Jag trivs ypperligt.

Sydkorea möter Kanada i kväll (17.30) och Tre Kronor på lördag (11.00).

Så spelar Sverige i OS-hockeyn 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM