SHL 2015/2016

Ett väntat och nödvändigt beslut

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

En av SHL:s tyngsta värvningar får lämna efter bara några månader.

Ett väntat och nödvändigt beslut från Örebro.

Om Derek Ryan var en kärleksrelation var Petruzalek mer som en Lars Norén-pjäs där alla bara gick och väntade på skilsmässa.

Hans Abrahamsson.

Hans Abrahamsson.

Jakub Petruzalek, 30, är den största floppen i SHL den här hösten. Med bred marginal.

Han kom in sent. Fick ta över Viktor Ekboms nummer 88, som en hyllning till sin döda flickvän som föddes det årtalet, men levererade i stort sett ingenting.

I dag gick Örebro ut med att Petruzalek lämnar. Örebro ser ut att äntligen ha hittat en ekonomisk lösning som de kan vara någorlunda nöjda med.

Men helt klart blev Petruzaleks få månader i klubben en dyr historia, både ekonomiskt och sportsligt. En grov felrekrytering av general manager Pontus Gustafsson.

”Synd om klubben som tar honom”

Den rutinerade tjecken plockades in som ersättare för flyktande poängmaskinen Derek Ryan. Meriterna gick det inte att klaga på. Spel i NHL och KHL. Flera VM-turneringar och tjeckisk mästare. Medan Ryan tog Örebro med storm, både på och utanför isen har Petruzalek varit raka motsatsen.

På isen har det inte alls fungerat. På fjorton matcher blev det fyra poäng (4+0). Tre av målen kom i samma match, hemma mot bottenlaget Rögle.

Inte heller vid sidan om har det fungerat.

”Den största sopa jag har träffat. Jag tycker synd om den klubb som ska ta över honom”, berättade en källa med god insyn för mig.

Nu är det väldigt sällan bara ens fel. Den här situationen är knappast ett undantag.

Men Petruzalek hamnade snabbt på kollisionskurs med tränarna. Tidigt ansågs han vara i alldeles för dålig fysisk form för att orka med den intensiva ishockey som Örebro vill spela.

Den senaste tiden har kommunikationen mellan Petruzalek och tränarna varit snudd på obefintlig.

”Behöver ha in en ny center”

Stjärnförvärvet var bara ombytt i sex av de senaste sjutton matcherna.

Den infekterade situationen har varit en varböld i omklädningsrummet.

Att ha en så dyr och meriterad spelare helt utanför laget är i längden helt ohållbart. Och det är inget snack om att hela situationen ha påverkat laget negativt. Örebro har bara en trepoängare på de sju senaste matcherna och fortsätter den här trenden riskerar Örebro att bli indraget i streckstriden.

Några av de tyngsta lönecheckarna (Petruzalek, Lehtonen, Anttila och Viitaluoma) är de som har levererat minst under hösten.

Där är Petruzalek givetvis det tydligaste exemplet. Det fungerar givetvis inte någonstans. Och definitivt inte om man som Örebro har ambitioner att vara ett lag för den övre halvan.

Just bristen på en förstecenter har varit tydlig under hösten.

Att göra sig av med Petruzalek var första steget, men det räcker inte. Nu måste general manager Pontus Gustafsson försöka hitta den där förstecentern som Petruzalek aldrig blev.

Det kan bli svårare än vad det var att göra sig av med Petruzalek.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL 2015/2016

Derek Ryan

NHL

KHL

Örebro HK

SHL Svenska hockeyligan