”Blir ängslig när man ser vad som händer”

avJacob Larsson

Hjärnskakningar och våldsamma tacklingar – en stor del av hockeyn i dag.

Nu ryter den förre elitseriespelaren Mattias Nilimaa i från.

– Jag blev glad när min äldste son slutade, säger han till Expressen.

Aggressiva, farliga tacklingar uppmärksammas allt mer i hockeyn i dag.

I en granskande reportageserie som Sportbladet gjort uppmärksammas huvudtacklingarna i svensk hockey. Flera profiler har uttalat sig negativt om de brutala tilltagen.

– Vi har tillsammans ökat ”underhållningsvärdet”, gjort sporten mer politisk korrekt, men tyvärr skapat en farligare sport, sa Skellefteås tränare Bert Robertsson.

– Jag mår illa när jag ser det där, sa Peter Forsberg efter att ha sett två våldsamma tacklingar i en ungdomsmatch förra helgen.

”Fick höra att jag var en dålig farsa”

Nu berättar den före detta elitspelaren, Mattias Nilimaa – med förflutet i dåvarande Västra Frölunda och HV71, att han inte vill se sina söner spela hockey.

– Jag fick höra att jag är en fitta och en dålig farsa som står i vägen för mina barns drömmar. Det som gör mig så ledsen är de tysta normer som ändå finns kvar, att du aldrig ska gnälla, aldrig visa dig svag, eller prata känslor. Du ska vara tuff och får du en smäll, då ska du hämnas, säger Nilimaa till Expressen.

Foto: Bildbyrån
Mattias Nilimaa

Nilimaa berättar att hans äldste son redan lagt skridskorna på hyllan – ett besked som gjorde honom glad.

– Jag blev både lättad och glad. Jag tyckte det var skönt att han slutade. Det låter helt sjukt att säga det, jag som älskar hockey så mycket. Men som förälder blir man ängslig när man ser vad som händer.

Vill att hans yngre son också lägger av

Vidare säger den i dag 48-årige Nilimaa att han vill se krafttag mot de fula tacklingarna och alla hjärnskakningar.

På Twitter har han tidigare uttryckt sin önskan om förbud mot tacklingar rakt framifrån – och även uppmanat sin yngre son att lägga av sporten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey