"Här får du stämpel som skitstövel om du tackar nej"

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Finske tv-profilen om de svenska avhoppen

Jesper Fast och Marcus Krüger är de senaste i raden av svenska "nej, tack" till hockey-VM.

Nu ifrågasätter en av Finlands stora tv-profiler den svenska stoltheten att spela för sitt land.

– I Finland får du "skitstövel-stämpeln" på dig om du tackar nej, säger den finske tv-kommentatorn Kaj Kunnas.

Antalet negativa besked har blivit allt fler när Pär Mårts försökt få till ett så slagkraftigt lag som möjligt i sitt sista mästerskap som förbundskapten i Tre Kronor.

De senaste dygnen har spelarlistan av "nej, tack" utökats med namn som Rangers-forwardsen Oscar Lindberg och Jesper Fast samt Minnesota-backen Jonas Brodin och Chicago-anfallaren Marcu Krüger – hittills har det blivit 25 avböjningar från NHL och KHL.

En tillfällighet i år när det är World Cup? Absolut inte, blir svaret om man frågar den finske hockeykommentatorn Kaj Kunnas.

– Det här är någonting som jag tycker har pågått länge. Det är en tydlig skillnad på statusen att representera Finland jämfört med Sverige, säger Kunnas.

– Lejonen är ett så starkt varumärke i Finland att du får "skitstövel-stämpeln" på dig om du tackar nej. Här vill du inte ha den stämpeln och du vill inte vara borta heller, för du blir nationalhjälte på kuppen om du vinner ett VM-guld. Det är något alla vill vara med om.

"Det handlar om payback"

Inför VM i Moskva har det finska landslaget fått förstärkning av stjärnor som Jussi Jokinen och Aleksander Barkov. Dessutom är förväntningarna stora på att Minnesota-stjärnan Mikael Granlund ska ansluta.

– Det hör till att du deltar i hockey-VM. Man gör sin plikt för det finländska landslaget och alla finländska hockeyfans. Jag vet också att det är många spelare som säger att de vill ge tillbaka till landslaget och förbundet för att de tagit sig till NHL och KHL. Det handlar lite om payback, säger Kunnas och tillägger:

– Jag kan bli både förbryllad och ledsen att det har kommit så många nej till Sverige. Och det är ingenting speciellt som händer nu utan det har pågått i kanske tio år. VM lockar helt enkelt inte.

"Ni har guld och gröna skogar"

En stor orsak till Kunnas starka övertygelse om att stoltheten att spela för det finska landslaget är större än det svenska är att Sverige totalt sett är en starkare idrottsnation än Finland.

– Absolut är det så, dessutom har ni större konkurrens inom hockey. Ni har guld och gröna skogar, vinner guld i skidor, alpint och har dessutom ett fotbollslandslag som tar sig till stora mästerskap. I Finland är våra största landslag Lejonen, Lejonen U20 och Lejonen U18.

Men det är fler landslag än det finska som har fått tunga förstärkningar inför den stundande VM-turneringen i Moskva och St. Petersburg.

Stjärnregn i VM

Värdnationen Ryssland får in stjärnor på löpande band, bland annat Semyon Varlamov, Sergei Bobrovsky, Artem Anisimov, Artemi Panarin, Pavel Datsyuk och Alexey Marchenko.

Även USA kommer till turneringen NHL-förstärkta med namn som Dylan Larkin, Detroit, Luke Glendening, Detroit och Brady Skjei, New York Rangers.

Även Norges storstjärna Mats Zuccarello laddar om efter NY Rangers uttåg för VM-spel.

Lägg därtill att Slovakien får välkommen förstärkning från Detroit-duon Tomas Jurco och Tomas Tatar.

Fler svenskar kan ansluta

Kaj Kunnas är tydlig med att det kan finnas giltiga skäl till att stå över ett mästerskap, men vidhåller att det svenska landslagets varumärke har försvagats.

– Kanske är det så att Tre Kronor som brand har falnat och inte är lika starkt som på 90- och början på 2000-talet.

– Orsakerna att tacka nej kan så klart vara goda. Även om du bara vill vara med familjen så är det en fin orsak. Jag vill inte klanka ner på Sverige på något sätt men jag försöker se bortom orsakerna. Visst, en del spelare kan vara skadade. Men när det verkligen gäller så brukar inte ens en skada kunna stoppa en, säger Kaj Kunnas.

Pär Mårts kan dock hoppas på nya svenska stjärntillskott nu när Anaheim har åkt ur Stanley Cup efter att ha förlorat den sjunde och avgörande matchen mot Nashville.

Detta innebär att spelare som Rickard Rackell, Hampus Lindholm och Jakob Silfverberg plötsligt är tillgängliga.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN