Ny VM-poäng av finska underbarnet

avStefan Holm

Finland slog Ungern med 3–0

Underbarnet Patrik Laine fortsätter att stärka sitt värde inför sommarens NHL-draft.

18-åringen svarade för en assist när Finland besegrade Ungern med 3–0 i ishockey-VM.

Foto: TT
Patrik Laine har gjort sju poäng i VM.

Han behövde bara två matcher på sig för att slå Jaromir Jagrs rekord från 1990 och bli den mest effektiva 18-åringen som någonsin visat upp sig i ett världsmästerskap.

Patrik Laine nöjde sig inte med det. När de finska lejonen under onsdagen försökte skrämma slag på Ungern i grupp B svarade han för ytterligare en poäng.

Det betyder att han, på fyra matcher, har svarat för totalt sju poäng, fyra mål och tre assist.

Sent avgörande

Finland vann matchen med 3–0, men det skulle dröja innan avgörandet föll.

Problemet? Ungern valde att ersätta målvakten Miklos Rajna, som släppt in 17 puckar i de inledande gruppspelsmatcherna mot Slovakien, Kanada och Frankrike, med Adam Vay.

22-åringen spikade igen fullständigt och var den största anledningen till att ungrarna lyckades hålla nollan i 36 minuter och 22 sekunder. Ja, bara några minuter återstod av mittperioden när Atte Ohtamaa tryckte in pucken som betydde 1–0.

Finland obesegrat

Adam Vay fortsatte att storspela men överlistades på nytt av lagkaptenen Mikko Koivu, framspelad av Minnesota-kollegan Mikael Granlund. Det definitiva avgörande kom i power play, då Patrik Laine hittade Aleksander Barkov framför kassen.

Finland är obesegrat efter fyra matcher i gruppspelet. I nästa match, som spelas på lördag, står Frankrike för motståndet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kanada

NHL