Chocken: Zibanejad bortbytt till Rangers

HOCKEY

Efter Adam Larsson.

Här är nästa överraskande svenskbyte i NHL.

23-årige Mika Zibanejad går till New York Rangers – i utbyte mot stjärncentern Derick Brassard.

Foto: TT

Mika Zibanejad draftades av Ottawa Senators som nummer sex i förstarundan 2011 men för den svenska publiken gjorde han sig mest känd när han avgjorde JVM-finalen mot Ryssland i januari 2012 med ett förlängningsmål.

23-åringen har därefter gjort 64 mål, totalt 151 poäng, på sina 281 matcher i NHL-klubben och kommer från sin poängmässist bästa säsong i ligan.

Men nu är tiden i Kanada över – för den här gången i alla fall.

Lundqvist får ny lagkamrat

New York Rangers meddelar nämligen att man bytt till sig svensken i utbyte mot spelskicklige stjärncentern Derick Brassard, 28.

– Det är en lovande ung spelare som kommer från två säsonger där han gjort över 20 mål. Det här är ett byte som vi helt enkelt gör för att vi tror att det gör oss till ett bättre lag, säger Rangers general manager Jeff Gorton.

I Rangers blir den svenske centern bland annat lagkamrat med svenskarna Henrik Lundqvist, Jesper Fasth och Oscar Lindberg.

Hade ett år kvar

Kanadensaren Brassard, en spelskicklig playmaker, har spelat i Rangers i tre säsonger och hade lika många år kvar på sitt kontrakt. Svensken hade i sin tur bara ett år kvar på sitt kontrakt, värt drygt 2,6 miljoner dollar.

Bytet innebär också att Ottawa får ett sjundeval i draften 2018 medan Rangers får ett val i andrarundan.

Tidigare i sommar var en annan svensk – Adam Larsson – med i en jätteaffär. Larsson flyttade till Edmonton medan Taylor Hall gick i motsatt riktning, till New Jersey.

ARTIKELN HANDLAR OM