Landslagsbråk – nu petar Boork stjärnan

Emma Eliasson lämnas utanför: "OS-chanserna mindre, måste sätta ner foten"

Hon utsågs till årets ishockeyspelare och ledde Luleå till SM-guld.

Men nu nobbas Emma Eliasson i landslaget – och det verkar ha skurit sig rejält med Leif Boork.

– Alla diskussioner går till en gräns, kliver man över den gränsen är det väldigt svårt att komma tillbaka, säger förbundskaptenen till Sportbladet.

Emma Eliasson tog i våras ett efterlängtat SM-guld som lagkapten för sitt Luleå.

Efter säsongen utsågs hon till årets bästa spelare – och Damkronornas Leif Boork var en av de som satt i juryn.

Men när han tagit ut den trupp som ska ha läger i Solna och sedan Calgary nu i augusti saknas 27-åringen, som varit backdominant i ligan i flera år, i truppen.

– Jag inte pratat med Leffe och gissar att jag står utanför då jag inte är en av de åtta bästa backarna i Sverige. Det är klart man blir besviken och det gäller att träna mer. Jag vill spela i landslaget i alla fall och tränar för att bli ännu bättre. Nu kör jag ganska hårt och är sjukt motiverad, säger Eliasson själv till Norrbottens-Kuriren.

”Känner till mina synpunkter”

När Sportbladet ringer upp Leif Boork visar det sig att de inte pratat sedan i maj och att det verkar ha skurit sig mellan de båda.

– Hon känner mycket väl till mina synpunkter, jag framförde de på vår första camp i maj. Vi hade en rejäl sittning där jag gav mina synpunkter på hennes vara eller inte vara i landslaget, säger han.

Vad sades där?

– Det är någonting som jag tycker ska stå mellan spelare och tränare.

Är hon inte en av Sveriges åtta bästa backar tycker du?

– Svensk damhockey har inte nått framgångar sedan 2007 oavsett vad spelarna hetat. Min uppfattning är att vi kompromissat alldeles för mycket de här åren. Etablerade spelare har haft synpunkter på när de ska vara med och inte, och synpunkter som rör spelet och annat. Jag tror det är dags att sluta kompromissa och bestämma en inriktning.

Hon utsågs till Sveriges bästa spelare i år. Detta är ju ändå anmärkningsvärt?

– Det är en sak att vara bra i ett nationellt klubblag, att vara ledare i ett sånt lag. En helt annan sak internationellt. Emma Eliasson är en av Sveriges bästa offensivt, men defensivt har hon mer att lära. Jag var med och tog ut henne som bästa spelare men det är alltid en definitionsfråga.

Detta låter ändå som att det handlar om något utanför isen? Du vill sätta ner foten?

– Det behövs någon som pekar ut riktningen och stå för den, det var därför jag blev tillsatt en gång. Sedan 2007 har vi hamnat på fjärde till sjunde plats oavsett vilka spelare vi haft. Jag tror att det kompromissats för mycket och att ledarskapet varit för svagt.

”Måste sätta ner foten”

Tar du hänsyn till att det här handlar om spelare som kämpar med jobb och studier vid sidan om?

– De bitarna är inget som spelar in här. Naturligtvis ska man ha känsla när det gäller det och där är jag personligen ganska involverad för att lösa det på bästa sätt.

– Men OS är 1,5 år bort och nu måste vi sätta ner foten och göra ett ordentligt avstamp. Alla måste vara med på allting om de ska vara med i OS, annars får det svårigheter att komma med.

Nu är ju Emma inte med på det här lägret. Innebär det att hon får det svårt att ta en plats i OS-laget?

– Jag vill inte gå så långt… Men det är klart, hennes möjligheter att vara med i nästa OS blir mindre.

”Hon får höra av sig”

Nu när du känner till hennes besvikelse. Kommer du att höra av dig till henne och försöka reda ut detta?

– Nej. Jag har varit tydlig med var jag står och vi hade en uppföljning där hon kunde smälta det. Vill hon diskutera med mig får hon höra av sig.

Hon är en stor profil i både klubblag och landslaget. Har du fått några reaktioner eller någon känsla från resten av laget. Påverkas inte de?

– Det är klart att det uppstår frågor. Men det är sådana här ställningstagande som vi varit för rädda för tidigare. Alla diskussioner går till en viss gräns. Jag fungerar så i mitt ledarskap att kliver man över den gränsen är det väldigt svårt att komma tillbaka.

Har du något att tillägga?

– Det ska bli väldigt kul att åka till Kanada. Vi har kämpat för det utbytet och det är en viktig förberedelse inför OS.

Sportbladet har sökt Emma Eliasson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!