”Zätas” välgörenhet utsatt för bedrägeri

HOCKEY

”Några blev lurade på pengar”

Henrik och Emma Zetterberg driver en välgörenhetsstiftelse för att hjälpa fattiga i Etiopien.

Men efter att bedragare försökt lura folk på pengar tvingades FBI rycka in.

– Några blev lurade på pengar, säger han i en intervju med Expressen.

2013 grundade Detroitstjärnan Henrik Zetterberg och hans fru Emma välgörenhetsstiftelsen Zetterberg Foundation med mål att framför allt hjälpa till i Etiopien. I en intervju med Expressen berättar han om hur framför allt Emma har varit med och styrt upp ett projekt tillsammans Action Aid där man hjälpt en specifik by i landet.

– Hon jobbade med organisationen ActionAid, åkte runt i Etiopien och hittade en by som hon fastnade för och där vi byggt upp några skolor och startat ett vattenprojekt för några år sedan så att de har rinnande och färskt vatten för alltid. Där är där vi lagt ner mest jobb, säger Zetterberg.

”Togs om hand av FBI”

Men välgörenheten har också utsatts för ett bedrägeriförsök. Bedragarna hävdade att de företrädde Zetterberg Foundation och fick folk att betala in pengar. FBI kopplades in och fick stopp på den illegala verksamheten.

– Ja, det togs om hand av FBI. Jag vet inte vad jag ska säga om folk som gör sånt. I det här samhället, med teknologin som finns, så finns det tyvärr folk som utnyttjar systemet. Några blev lurade på pengar som de trodde gick till vår Foundation. Men nu är det lugnt, säger han.

”Kommer nog inte spela fem år till”

I intervjun berättar 36-årige "Zäta", som tvingades tacka nej till World Cup på grund av skada, att att han troligen inte spelar ut sitt kontrakt med Detroit.

– Det är klart att när man kommer upp i åren som jag, då vet man att det är slutet av karriären. Det är klart jag ser ett liv efter hockeyn. Sen som jag sagt: jag kommer nog inte spela fem år till. Men jag kommer njuta mer av stunderna är förr, då man var mer mitt uppe i det, säger han till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

FBI

NHL