”Det är ju helt otroligt – riktigt dåligt”

Båda spelarna stängs av i fem matcher

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Oskar Steen.

Huvudtacklingar och hjärnskakningar har debatterats kraftigt i svensk hockey de senaste dagarna.

Under lördagens SHL-omgång kom två nya fall där både Oskar Steen och Albin Eriksson straffas med fem matchers avstängning.

– De måste tagga ner de här killarna, säger Niklas Wikegård i C More.

Sportbladet har granskat antalet huvudtacklingar inom svensk hockey och upptäckt ett skrämmande facit: 341 huvudtacklingar de senaste fem åren.

Hjärnskakningarna blir allt fler och kritik har riktats mot att unga spelare i dag inte har fått lära sig hur man delar ut och tar emot en tackling i tidig ålder.

– Jag ska inte dra alla över en kam men merparten av alla ungdomar åker på skills-camper och får lära sig alla fina tekniska moves med klubban och får en fin skridskoåkning. När tränar vi ungdomar i att dela ut en tackling eller ta emot en tackling och vad är egentligen tacklingens syfte? frågade sig Modos sportchef Michael Sundlöv här om dagen.

”Just när debatten är så hög...”

Efter lördagens SHL-omgång anmäldes tre spelare till disciplinnämnden – och två av fallen handlar om smällar mot huvudet.

I slutskedet av Djurgården–Färjestad delade bortalagets Oskar Steen, 20, ut en crosschecking bakifrån på Bobbo Petersson som handlöst föll med huvudet in i sargen utan att kunna skydda sig.

– Det där kommer garanterat bli en avstängning. Så där får man inte göra en meter ifrån sargen. Riktigt fult och ett matchstraff var ett måste, kommenterade experten Johan Tornberg tacklingen i C Mores sändning och fick medhåll av Niklas Wikegård.

– Just när debatten är så hög också. Att en sån spelare inte tänker sig för lite? De leder ju med 3–2 också, det är helt otroligt! Riktigt dåligt.

Tacklingen bedömdes både vara respektlös och innebära en stor skaderisk och Steen stängs nu av i fem matcher och tvingas böta 9 775 kronor.

Unga spelare i fokus

Skellefteås Albin Eriksson anmäldes också till disciplinnämnden – och även han straffas med fem matchers avstängning och ett bötesbelopp på 5 894 kronor.

Detta efter att 18-åringen bromsat in framför Jacob Blomqvist och träffat honom i huvudet med axeln.

– Det man ser är ju att Steen är en ung spelare (20), Albin är en ung spelare (18)… de måste tagga ner de här killarna. Spela hårt och fysiskt men spela också smart och schyst, säger Wikegård.

Även Sondell stängs av

En tredje anmälan drabbade även Luleås Daniel Sondell.

34-åringen granskas efter sitt agerande mot Rögles Ted Brithén där han ska ha lagt sin klubba mellan sin motståndares ben och lyft upp den mot skrevet.

SHL skriver att det i Sondells fall är fråga om återfall och han straffas med två matchers avstängning och får böta 25 000 kronor.

Publicerad: