Fleury rörd till tårar i sin återkomst

”Så blir det när alla tycker om en”

HOCKEY

NEW YORK. Hans gamla kompisar visade ingen nåd – tvärtom pepprade de in fem elaka mål på honom.

Men Marc-Andre Fleurys återkomst till Pittsburgh i natt blev ändå en oförglömlig triumf, toppad med en flera minuter lång, emotionell ”standing ovation”.

– Det finns inte ett ont ben i hans kropp. Oavsett om du är coach, medspelare eller vem som helst på gatan har han alltid ett vänligt leende över åt dig. Då blir man omtyckt. Det var härligt att se honom få såna hyllningar, säger svenske pingvinen Carl Hagelin till Sportbladet efter 5-4-segern.

Han var en av Pittsburgh Penguins ”franchise”-spelare under tretton år innan han försvann till Las Vegas i förra sommarens expansionsdraft – och under de tretton åren hann han vinna tre Stanley Cup och slå alla klubbrekord för målvakter som finns.

Så det blev en känslosam happening när den 33-årige kanadensaren i natt återvände till PPG Paints Arena för första gången.

– Ja, hallen har inte varit så högljudd på hela säsongen. Det var som i en slutspelsmatch. Redan under uppvärmningen fick vi extra energi av stämningen, berättar Carl Hagelin när vi talar med honom efteråt.

Foto: Peter Diana / TT / NTB Scanpix

Fick torka tårarna under masken

Och redan i första reklampausen i matchen förärades den gamle hjälten en officiell hyllning på jumbotronen – följd av en stående ovation som aldrig ville ta slut.

Inte ett öga var torrt, allra minst hos ”Flower” själv. Han fick flera gånger torka tårar under sin mask.

– Det var en känslofylld kväll och jag är tacksam över den fina hyllningen från mina gamla lagkamrater och klubb, sa han efteråt.

Svensken Carl Hagelin:

– Det var härligt att se honom få de hyllningarna, men så blir det när alla tycker om en. Det finns inte ett ont ben i den killens kropp. Oavsett om du är coach, medspelare eller vem som helst på gatan har han alltid ett vänligt leende över åt dig. Då blir man omtyckt.

Foto: Gene J. Puskar / TT / NTB Scanpix

”Vi var inspirerade”

Sedan var det dock slut på vänligheterna. Regerande mästarna spann på alla cylindrar, dundrade in mål på mål på sin gamle polare och vann till slut med 5-4.

– Ja, vi var inspirerade. Överhuvudtaget känns det som att vi börjat komma igång nu, fler och fler i laget har hittat sitt spel igen, fortsätter ”Hagge”.

– Jag kan kanske tycka att vi fortfarande släpper till lite för mycket chanser, men om vi bara tajtar till defensiven kommer det nog bli väldigt bra.

Snabbskrinnaren från Nykvarn stod själv för en assist och såg ut att trivas väldigt bra ihop med kedjekamraterna Phil Kessel och Evgenij Malkin.

– Absolut, vi skapade mycket och kedjan gjorde två mål, då är man nöjd. Jag är en av de som kommit igång bättre och bättre på slutet, konstaterar han.

William Karlsson pangade förstås in ett av Vegas mål – osannolikt nog sitt 28:e för säsongen.

Därmed är han nu ensam trea i målligan, bakom ryska duon Alex Ovetjkin och Evgeni Malkin.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM