Tragedin som skakade OS-stjärnan

1 av 2 | Foto: Lasse Allard / Aftonbladet
HOCKEY

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

INCHEON. Linden Veys pappa planerade att lönnmörda sin fru och Lindens mamma och flytta ihop med älskarinnan.

Planerna avslöjades och pappan skickades till fängelse i tre år.
Nu har Kanadas OS-stjärna flytt till Europa för att få en nystart på livet och karriären.

– Man går alltid igenom saker i livet och jag försöker att inte tänka på det som hänt allt för ofta, säger Vey till Sportbladet.

När Tre Kronor möter Kanada på måndagsmorgonen är det en spelare i Kanada som gått igenom saker som man inte önskar någon.

En tragedi som har så många olika nivåer och proportioner.

Som får vinnare av en hockeymatch att vara ganska banalt.

Kanadas forward Linden Veys livs slogs sönder för fyra år sedan.
Pappan hade under en tid en älskarinna och tillsammans smidde de planer att mörda sina respektive.

Lindens pappa skulle mörda sin fru genom att sätta eld på huset och älskarinnan skulle droga ned sin man och få honom att "försvinna" i samband med Halloween.

Djävulska planer.

Som avslöjades och för 14 månader sedan dömdes Lindens pappa och älskarinnan till tre år i fängelse för förberedelse till mord. 

Bandade mannens mordplaner

Mamman gömde en ipod i huset och lyckades spela in när mannen pratade med älskarinnan och inspelningen avslöjade även mord-planerna. 

För Linden Vey var det här en chock, givetvis, och hans mindre lyckade säsonger i NHL kan givetvis härledas till kaoset i familjen. Han spelade två säsonger med Vancouver Canucks och en med Calgary innan han i höstas valde att byta kontinent.

– Man går igenom saker i livet. Så är det alltid. Man måste behandla sånt. Jag hade inte gjort något fel, men drabbades ändå, säger han när Sportbladet pratar med honom inför matchen mot Sverige.
Han har inga problem att snacka om tragedin.

”Har inte pratat med pappa på flera år”

– Jag försöker lägga det bakom mig och tänker inte så ofta på det. Vi har en stark familj och min mamma är limmet i den. Vi håller ihop. Jag har inte pratat med min pappa på flera år, säger han.

Han försökte i flera säsonger, och i tre NHL-klubbar, att ta en ordinarie plats i NHL, men misslyckades. Han står noterad för 138 NHL-matcher och en slutspelsmatch.

Foto: Lasse Allard / Aftonbladet

Nu ser han flytten över Atlanten som en del av hans familje-rehabilitering. Att få en ny miljö. Utan minnen från pappans vansinnes-tankar.

– Jag är glad att jag flyttade över till Europa. Blivit som en reset i mitt liv och gjort att jag kommit bort från allt. Det enda tråkiga är att jag inte kan ha samma närkontakt med min mamma, men det finns ju skype och facetime dessbättre.

Bröt med KHL-klubben

Han startade den här säsongen med Barys Astana och 18 januari valde han att lämna KHL för Zürich Lions i den schweiziska ligan. Och nu är han i OS för Kanada.

Något som är oerhört stort för 26-åringen från Saskatchewan.

– OS är fantastiskt. Det är som en stor familj och jag känner att jag är här för hela Kanada och givetvis för min mamma och alla andra som jag har nära. Jag har bjudit över mamma och hon kommer se hela hockeyturneringen. Skulle vi vinna så är det givetvis henne, och hela Kanada, som jag tillägnar medaljen, säger han.

Han ser ingen omöjlighet att han fortsätter karriären i Europa och kanske i SHL.

– Jag har hört talas om ligan och jag och min fru trivs i Europa. Vi får ta beslut efter säsongen var vi hamnar nästa säsong.

Tre OS-fakta om ishockey 00:49

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS

NHL