Mårts vill ha snabba svar av NHL-proffsen

HOCKEY

”Viktigt att kulturen i truppen kommer hemifrån”

NEW YORK. Pär Mårts har inte kunnat ställa särskilt direkta frågor om VM under den scoutingresa som avlutades i New York i natt.

Däremot har förbundskaptenen och närmaste medarbetarna själva lämnat klara besked till de NHL-proffs som kan bli aktuella för världsmästerskapet i Prag i maj.

– Ja, vi har gjort klart för grabbarna att vi kommer att ringa direkt när NHL-säsongen är över och att vi då vill ha ett ja eller nej på en gång, berättar Mårts när Sportbladet träffar honom på Madison Square Garden.

Det var en Tre Kronor-trio med åtskilliga färska flygmil under bältet som i natt sammanstrålade på Madison Square Garden i New York för att se New York Rangers ta sig an Anaheim Ducks.

Pär Mårts, Rikard Grönborg och Peter Popovic har under den gångna veckan farit som veritabla svalor över den nordamerikanska kontinenten och – tillsammans eller var för sig – hunnit se Buffalo, Washington, Boston, Calgary, St Louis, Nashville, Minnesota, Edmonton, Columbus, Dallas, Pittsburgh, Vancouver, Arizona, Colorado, Tampa, Detroit, Ottawa, Toronto samt just New York Rangers och Anaheim spela.

”Byggt en kultur”

I de lagen finns förstås många potentiella VM-spelare – men bara det faktum att man spelar i NHL och missar slutspel innebär inte per automatik att man blir uttagen i Pär Mårts Prag-trupp.

– Nej, jag tycker det är viktigt att kulturen i truppen kommer hemifrån och inte härifrån. Vi har byggt upp något under åren och de killar som varit med hela vägen tycker vi ska vara med nu också, säger Mårts när vi träffar honom i environgerna på Garden.

Han fortsätter:

– Vi har ganska många där hemma som kan vara med och spela en tredje- och en fjärdekedja. Så det vi vill ha in härifrån är några spetsspelare som kan avgöra när det gäller.

Snabba besked

Exakt vilka de spetsspelarna är vill de tre Tre Kronor-ledarna förstås inte uppge – och faktum är att de inte kunnat förhöra dem om eventuellt intresse för VM heller.

– Nej, vi har mer frågat hur de mår och känner sig och försökt närma oss ämnet på det viset, förklarar Mårts

– Det är ingen idé att fråga och ställa saken på sin spets nu, de kommer ändå inte kunna svara förrän serien är slutspelad. Alla befinner sig i olika faser, somliga har till exempel inte kontrakt och vet inte vad som händer efter säsongen.

Alla som kan bli aktuella har dock fått en sak klargjord för sig

Mårts & co vill ha snabba besked i år.

– Ja, vi har gjort klart för grabbarna att vi kommer att ringa direkt när NHL-säsongen är över och att vi då vill ha ett ja eller nej på en gång. Det är alla förberedda på nu, säger han.

Den allmänna känslan när landslaglsldningen nu flyger tillbaka hem är, den sedvanliga ovissheten till trots, optimistisk

– Jo, säger Mårts, vii har blivit väl omhändertagna, killarna verkar tycka att det är kul att vi kommer hit. Så jag tycker det känns positivt.

ARTIKELN HANDLAR OM