Linköping försvarade SM-guldet: ”Är sjukt”

HOCKEY

LINKÖPING. Förhandsfavoriten höll för trycket.

Linköping vann med 5-0 över AIK i den andra finalen – och försvarade därmed sitt SM-guld.

– Att stå här i den här kokande arenan, det finns knappt ord att beskriva det, säger lagkaptenen Jenni Asserholt.

Linköping vann den första finalen mot AIK med 2-0 och hade därmed chansen att spela hem SM-guldet på hemmaplan i dag, och de fick en perfekt start på matchen. Lagkaptenen och stjärnan Jenni Asserholt visade vägen genom att göra 1-0 efter 5.15 , efter fint förarbete av Emilia Andersson.

AIK hade några kvitteringschanser, men LHC:s målvakt Kim Martin Hasson spelade stabilt. I stället för 1-1 kom 2-0 fem minuter in i den andra perioden när hemmalaget spelade powerplay. Pernilla Winberg gick på eget avslut och satte pucken högt bakom AIK:s målvakt Minatsu Murase, och efter det orkade inte AIK stå emot längre. En dryg minut efter 2-0 kom också 3-0 genom Anna Kjellbin och Melinda Olsson satte kyligt 4-0.

”Blir kanske något champagnegals”

– Det är sjukt, jag tycker vi gör en ganska bra period, men det är Sveriges bästa lag vi möter. De är hypereffektiva. Vi måste sätta våra chanser, säger AIK:s tränare Stefan af Bjur till SVT.

AIK tryckte på i den tredje perioden och fick LHC att ta time out, men gästerna lyckades inte få hål på Kim Martin Hasson och i stället kunde Jennifer Wakefield sätta 5-0 i slutet av matchen. Några fler mål blev det inte och LHC försvarade därmed sitt SM-guld inför 2 978 personer.

– Så himla skönt att ta guldet. Vi gick obesegrade genom serien, men behåller ändå ödmjukheten i slutspelet. Vi har både bredden och toppspelare, säger Jenni Asserholt

– Att stå här i den här kokande arenan, det finns knappt ord att beskriva. Jag är så himla glad och stolt.

Hur firar ni i kväll?

– Jag vet inte riktigt vad som händer, men något champagneglas kanske man kan ta i alla fall, säger hon och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Riksserien