Så här kan det nya SHL-slutspelet bli

Uppdaterad 2015-03-19 | Publicerad 2015-03-18

Huvudförslagen – hur många lag kan gå till slutspel

Nya SHL är på väg att växa fram – och den stora frågan är hur slutspelet ska utformas.

Sportbladet kan avslöja de tre huvudförslagen som diskuteras.

– Vi arbetar med frågan just nu och det finns några intressanta alternativ som vi tittar på, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Följ ämnen

SM-slutspelet är i full gång, samtidigt jobbas det också hårt med planeringen inför nästa säsong. En historisk SHL-säsong, då ligan utökas från tolv till fjorton lag.

Det är redan klart att de två sista lagen spelar negativt kval mot två allsvenska lag. Matchserier som, precis som den här säsongen, avgörs i bäst av sju matcher.

Den stora frågan har varit vad som händer med lag fem till tolv.

Åtta lag ska spela slutspel även nästa år, det är redan klart. Vad som diskuteras är formen för att ta fram de åtta lagen. Allt från att endast fyra lag är direktkvalificerade till att så många som åtta lag går direkt till slutspelet har diskuterats.

Locket på från SHL

Inget definitivt beslut är fortfarande taget och det kan dröja till efter SM-slutspelet innan det färdiga förslaget presenteras.

Från SHL är det locket på:

– Vi arbetar med frågan just nu och det finns några intressanta alternativ som vi tittar på. Det är allt jag vill kommentera, säger sportchefen Johan Hemlin.

Men enligt Sportbladets uppgifter är huvudspåret att mellan fem till sju lag blir direktkvalificerade för slutspelet. Och att de återstående lagen tas fram via play in, liknande det som genomförts de två senaste åren.

Vill skapa dramatik ända in i slutskedet

Allt för att skapa streckdramatik på flera håll och att så många lag som möjligt ska ha något att spela för i säsongens slutskede.

– Vi kommer inte att skapa massvis med olika streck. Men mer streck är oftast bättre än färre streck, så kan man i alla fall säga, säger Erik Strandmark som har huvudansvaret för spelschemat i SHL.

Play in har varit kritiserat utifrån, men internt var många klubbar nöjda med förra säsongens test. Årets säsong har ännu inte utvärderats, men tongångarna från klubbarna har i flera fall varit positiva.

STOR FANS-ENKÄT: Så vill VI att SHL ska se ut

Följ ämnen i artikeln