Sedins milstolpe – 900:e poängen

HOCKEY

”Synd att vi förlorade”

NEW YORK. Henrik Sedin gjorde två mål i natt – och nådde därmed en klassisk milstolpe.

Som blott fjärde svensk i historien har han gjort 900 poäng i NHL.

– Det betyder mest att jag spelat länge. Synd att vi förlorade, vi kunde lika gärna vunnit, säger han till Sportbladet efter det som till sist blev en 6-2-förlust.

Han var redan fyra i alla tiders svenska poängliga i NHL, bakom grandiosa trion Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Nicklas Lidström.

Men när Henrik Sedin i nattens hemmamatch mot San Jose prickade in två nya mål sprängde han 900-poängsvallen – och blev den svensk som nått den milstolpen allra snabbast, alltså efter minst antal spelade matcher.

– Men egentligen betyder det mest att jag spelat länge, säger ”Henke” med ett snett leende efteråt.

”Synd att vi förlorade...”

Glädjen är kort sagt begränsad, för Canucks förlorade jubileumsmatchen – med 6-2.

– Ja, det var synd att vi förlorade. Vi kunde lika gärna ha vunnit, fortsätter han.

Ja, faktiskt.

Med Henriks två mål i början av andra perioden – som brodern Daniel förstås assisterade till – kom hemmalaget tillbaka från 3-0-underläge och sedan stod matchen och vägde, men när de inte förmådde utnyttja ett långt fem-mot-tre-läge gick momentum förlorat och sedan tog Sharks över igen.

Mardröm för Markström

Jacob Markström, som varit enastående i AHL hela säsongen och hämtades upp av Canucks när Ryan Miller skadades förra veckan, gjorde comeback i NHL i och med nattens match, men tyvärr blev omstarten en mardröm.

Han släppte in tre av de fyra första skotten och byttes ut redan efter knappt åtta minuter.

– Det var självklart inte den start jag ville ha och det känns inget vidare nu, jag ville hjälpa grabbarna att vinna. Det blir en tuff natt men i morgon är en annan dag, säger ”Markan” till Vancouver Sun.

Melker Karlsson gjorde ett av San Joses mål – sitt tionde för säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM