’Det kommer att slå hårt ekonomiskt’

avLinus Norberg

Publicerad:

Miljonsmäll för SHL-klubbarna –när ungas arbetsgivaravgift höjs

Brynäs klubbdirektör medger att den höjda avgiften betyder ekonomiska problem för klubben.

Regeringen planerar att höja ­arbetsgivaravgiften för unga.

Då åker SHL-klubbarna på en miljonsmäll – redan den här ­säsongen.

– Det kommer att slå hårt ­ekonomiskt, då måste vi omprioritera, säger Djurgårdens vd, Jenny Silfverstrand.

Arbetsgivaravgiften är i dag 31,42 procent, men för unga under 26 år betalar arbetsgivaren bara ålderspensionsavgift och en fjärdedel av övriga avgifter, det vill säga 15,49 procent.

Men efter maktskiftet är Social­demokraterna och Miljöpartiet överens om att fasa ut den sänkta avgiften i två etapper, först en halvering med start 2015 för att därefter slopa den helt.

Allianspartierna är kritiska mot den avskaffade ungdoms­rabatten.

Så även landets hockeyklubbar.

Måste prioritera om

Om förslaget klubbas i genom drabbas nämligen klubbarna av en miljonsmäll – redan den här­ ­säsongen.

– Om avgiften halveras i januari kommer det uppskattningsvis kosta oss 300 000–400 000 kronor. Och om den slopas helt kommer det kosta oss över en och en halv miljon, säger Djurgårdens vd, Jenny Silfverstrand, som också är kritisk till sänkningen.

– Eftersom det drabbar oss är det klart att jag är kritisk. Att det här dyker upp mitt under pågående säsong är förstås inte bra. Vi måste eventuellt göra en ­ekonomisk omprioritering.

Om en ung spelare i SHL tjänar 23 000 kronor i månaden blir denne, om den sänka avgiften klubbas igenom, 40 000 kronor dyrare på ett år för en klubb.

Och den här säsongen är det ­bara Örebro, Växjö och Leksand i SHL som har en snittålder i truppen högre än 26 år. Dessutom ­ligger snittlönen på betydligt högre siffror än 23 000 för en spelare i SHL.

’Påverkar inte sportsligt’

Brynäs lagbygge består av 17 spelare under 26 år och klubben bedriver dessutom sin egen kiosk- och restaurangverksamhet med mestadels unga anställda.

– Det som är framlagt kommer slå ekonomiskt hårt mot oss. Och det kommer att påverka organisationen, men kanske inte det sportsliga. Där finns det andra parametrar än bara åldern, säger Brynäs klubbdirektör Hans-­Göran Karlsson.

Skellefteås dito, Pea Israelsson:

– Vi har varit medvetna om det här och det kommer helt klart påverka oss.

På vilket sätt?

– Någonstans kommer det bli en budgethantering. Vi kommer att få spara på något sätt och det blir helt klart dyrare för oss att bedriva vår verksamhet.

Vad tycker du om förslaget?

– Jag tycker att det är olyckligt. Jag är ingen politiker, men det slår mot den yngre generationen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM