NHL

”Viktigaste målet jag gjort”

avPer Bjurman

NEW YORK. Patrik Berglund fick uppleva årets hittills största höjdpunkt i natt.

Tre och en halv minut in i övertidsperioden i bortadramat mot Chicago pangande han in den avgörande 5-4-pucken – och såg till att St. Louis fortfarande är med i playoff-racet i västra konferensen.

– Ja, det är inget snack om att det är det viktigaste mål jag gjort den här säsongen, säger ”Bulan” till Sportbladet

Övertidsperioden i United Center hade som sagt pågått i tre och en halv minut när det hände.

Patrik Berglund berättar själv på telefon från Chicago.

– Jag fick pucken av Alex Steen mitt i anfallszonen. I samma ögonblick såg jag att deras försvarare låg väldigt djupt och tänkte att det är nog bäst att bara dra iväg pucken mot mål. Det kanske borde varit en räddning där, men pucken gick in och var så säker, jag tar det målet.

Ja, för det gav oerhört viktiga poäng som innebär att Blues fortfarande är med i playoff-racet i västra konferensen. Om de förlorat hade de halkat efter. Nu är de istället bara en poäng bakom LA Kings på sista wild card-platsen.

– Det är inget snack om att det är det viktigaste mål jag gjort den här säsongen. Alla poäng är så oerhört viktiga just nu, fortsätter ”Bulan”.

1 av 3 | Foto: Nam Y. Huh / TT NYHETSBYRÅN

”Grävde et hål åt oss själva”

– Men det kommer vara stenhårt hela vägen in i mål. Varje match är en slutspelsfajt för oss när det är så så tajt i divisionen och konferensen.

Bluesmännen från Missouri kan dock hämta lite tillförsikt i det faktum att de börjat spela riktigt bra hockey igen.

– Ja, vi grävde ju ett litet hål åt oss själva för ett tag sedan, men nu är vi på väg upp ur det och spelar som vi ska igen. Alla fyra kedjorna bidrar, alla spelar tillsammans som ett lag, konstaterar matchhjälte Berglund.

Även Alex Steen gjorde ett mål i United Center – och hemmalagets 20-årige superlöfte Alex Debrincat stod för ett hattrick.

Patrik Laines rekordartade poängsvit är nu 15 matcher lång, för jodå – Winnipegs finländska superstjärnan gjorde två nya mål mot favoritmotståndaren Dallas hemma i Bell MTS Place i natt.

Det var 42:a respektive 43:e fullträffen för säsongen, varmed den dödlige snipern från Tammerfors åter går upp jämsides med Alex Ovetjkin i toppen av målligan också.

– Det låter bra, men jag vill inte vara i delad ledning. Jag vill ha förstaplatsen för mig själv. Förhoppningsvis kan jag ordna det kommande vecka, säger han till klubbens hemsida.

Matchen vann Jets till slut med 4-2 och det betyder att Dallas ramlar ner under strecket för första gången sedan i höstas.

– Vi måste hitta ett sätt att börja ta poäng igen, vi är ju precis där, säger Mattias Janmark.

Han kunde tröst sig med sitt artonde mål för säsongen och John Klingberg med sin 52:a assist.

Anaheim Ducks rörde sig i motsatt riktning mot Dallas i och med en 4-2-seger mot New Jersey under natten.

De låg precis under strecket när matchen började men är nu uppe på tredjeplatsen i Pacific-divisionen.

Rickard Rakell gjorde sitt 31:a mål för säsongen och Jakob Silfverberg sitt sextonde. Rakell hade också en assist, precis som Hampus Lindholm och Marcus Pettersson.

I och med att Devils förlorade blev Tampa för övrigt helt klara för slutspel i öst.

Detroit Red Wings åkte på tionde raka nederlaget under söndagen, borta mot Colorado med 5-1.

Det är klubbens längsta förlustsvit sedan man torskade fjorton raka vintern 1982!

– Det är frustrerande bara förlora och förlora, men vi försöker. Varje gång man drar på sig tröjan och har Red Wings-loggan på bröstet ger man allt man har, säger Henrik Zetterberg till Detroit Free Press.

Hos Colorado, som definitivt är med i playoff-racet. var förstakedjan med Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen åter lysande och inblandad i det mesta. MacKinnon – en given Hart Trophy-kandidat – svarade för två mål och en assist, Landeskog för ett mål och två assist och Rantanen för två assist.

Carolinas chanser att nå slutspel dog nog under alla tunga förluster förra veckan, men i söndagens bortafajt mot New York Islanders visade de att de ändå inte gett upp.

Sydstatslaget vann med 4-3 efter ett mål och en assist av Victor Rask samt en assist av Joakim Nordström.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM