”Lite roligare nu än under åren i AHL...”

HOCKEY

Eddie Läck fortsätter att övertyga

Foto: Eddie Läck.

TAMPA. Eddie Läck kan mycket väl vara Sveriges bäste NHL-keeper just nu.

Han höll sin andra nolla på fem matcher när Vancouver bortaslog Calgary i natt.

– Just nu är det lite roligare än under åren i AHL, det måste jag ju erkänna, säger han till Sportbladet efter 2-0-segern.

När han studerar Eddie Läcks statistik från de senaste fem matcherna är det nog inte utan att Pär Mårts ångrar att han inte beredde plats för ytterligare en målvakt i den stora bonustruppen inför OS.

Den 25-årige Norrtälje-sonen har under den sviten hållit två nollor och släppt in tre mål på 98 skott – och stängde dessutom igen helt i den match när han fick hoppa in och ersätta nu långtidsskadade Roberto Luongo.

Det är facit av världsklass, det.

Den senaste nollan kom alltså i natt. Läck tog 18 av 18 skott och spelade överhuvudtaget förträffligt när Canucks gästade ärkerivalen Calgary.

– Ja, det fungerade fint, men laget spelade överhuvudtaget bra. Backarna var enastående framför mig, vi har utvecklat ett riktig bra samarbete. Då är det mycket lättare att vara målvakt, säger han

Här aktar vi oss för överord, som synes, men att han har roligt just kan Eddie – som tillbringade tre år i farmarligorna innan han lyckades erövra en fast plats i Canucks-truppen den här säsongen – inte förneka.

– Nej, lite roligare än under åren i AHL har jag, he he. Det är såklart jättekul att vara här och att vi vinner och spelar bra, säger han.

Till det roliga hör också att han i Luongos frånvaro har en landsman som ”backup”. Joacim Eriksson kallades nyligen upp från farmarlaget Utica Comets och satt på bänken i natt.

– Ja, jag vet inte om det hänt att ett NHL-lag haft två svenska målvakter ombytta samtidigt. Tommy Salo och Tommy Söderström var ju i New York Islanders på samma gång, men jag är osäker på om de spelade ihop. Roligt är det hur som helst, säger Eddie.

Det finns som bekant fler svenskar i Vancouver och för en av de mer tongivande, Henrik Sedin, blev segern mot Calgary i natt dyrköpt.

Redan på värmningen fick han en puck på ena örat och tvingades sy. Sedan fick han en puck i ansiktet även under matchen – och en på innansidan av ett lår.

Ändå hann han slå en magisk drömpassning till danske Janne Hansen vid Vancouvers 1-0-mål.

– Ja, han hade det lite tungt med alla de där oturliga puckarna. Men det är som alltid med ”Sedinarna”, de är ju helt fantastiska, konstaterar deras målvakt.

■ ■ ■

Jonas Brodin tryckte in sitt sjunde mål för säsongen när Minnesota tog emot New York Islanders och såg därmed ut att bidragit till en solid hemmaseger.

Så sent som i mitten av andra perioden hade Wild nämligen ledningen med 3-0.

Men mot alla odds lyckades Islanders komma ikapp, vända och till slut vinna med med 5-4.

– Jag vet inte vad jag ska, det som hände var bortom störande, säger Minnesota-coachen Mike Yeo.

■ ■ ■

Washington avlossade 50 skott mot Buffalos Ryan Miller i natt, men lyckades ändå bara göra ett mål.

Motståndarna fixade samma målskörd på blott en tredjedel så många skott – 17 stycken – och vann sedan på straffar.

– Det är bara att ge Miller cred. Han var fantastisk, säger Capitals-coachen Adam Oates.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL