”Jag kände mig helt tom”

Jonas Gustavsson om pensioneringen

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Redan efter förra säsongen började tankarna komma.

Och under hösten tog målvakten Jonas Gustavsson, 36 beslutet att avsluta ishockeykarriären.

– Jag var helt tom, säger han till Expressen.

En vecka före Linköpings seriepremiär kom Jonas Gustavsson – en av de framgångsrikaste svenska målvakterna på 2000-talet – med beskedet att han tar timeout på grund av personliga skäl.

Pausen pågick under hela hösten och tidigare i november kom det officiella beskedet att han lägger plockhandsken på hyllan.

”Vad väntar jag på?”

Anledningen var helt enkelt motivationsbrist. Efter en lång karriär med SM-guld, OS-silver och dubbla VM-brons fanns inte glöden kvar.

– Jag kunde inte lura mig själv i det läget och tänka att jag var redo till 100 procent för det sista jag ville var att bli en person som bara går till jobbet och plockar ut sin lön. Jag ville inte att andra skulle drabbas av att jag inte kände någon motivation, säger han till Expressen.

Han berättar för tidningen att han har varit frånvarande under hösten. Tankarna om att pensionera sig snurrade runt i huvudet och det tog ut sin rätt på vardagen.

– Jag var disträ. Det låter kanske värre än vad det var, men när du har mycket tankar i huvudet är det svårt att koppla bort det. Jag kunde sitta vid middagsbordet och tänka på om jag skulle lägga av eller inte, inte på vad vad barnen gjort på dagis som man borde göra. Då växte beslutet fram mer och mer. Till slut kände jag: Vad väntar jag på egentligen?

”Varit en extrafamilj”

Ännu vet han inte vad framtiden ger men han är tillfreds med beslutet – även fast han känner sig lite tom.

Jag har spelat ishockey i hela mitt liv och det har varit en stor del av min vardag. Ishockeyn har varit en extrafamilj för mig, som jag träffat varje dag. Du kommer väldigt nära dina lagkamrater när du lever den livsstil som hockeyspelare lever. Helt plötsligt är inte det där längre. Det känns mer tomt än själva hockeyspelandet, att det är över, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!