”Skulle ljuga om jag säger att det inte påverkar oss”

Svenska JVM-stjärnan längtar ut ur isoleringen

Stjärnan Lucas Raymond gick högst av svenskarna i NHL-draften och ska ta en ledarroll i JVM.

Hur en vecka instängd på ett hotellrum i Edmonton påverkat honom?

– Suget är grymt stort. Man har inte varit borta från hockey så här länge, säger 18-åringen.

Lucas Raymond var tillsammans med Alexander Holtz och William Eklund en självklar trio i Tomas Monténs JVM-trupp.

Eklund (och Montén) har båda fallit bort på grund av corona men de övriga två har nu suttit i sina hotellrum i Edmonton i en veckas tid.

Raymond, draftad till Detroit Red Wing som totalt fyra, säger att han är hungrig att få komma igång.

”Inte vana att sitta inne”

– Nästan alla är inte vana att sitta inne på ett och samma rum så här länge men på något sätt har det ändå funkat. Vi har kunnat snacka, det har blivit mycket playstation och möten också för att fortfarande hålla ihop laget och så vi inte tappar det vi faktiskt är här för. Sedan har vi också kunnat ha fys och rörlighetspass och så. Man har varit upptagen hela dagarna. Vi kör allt möjligt via datorn.

Laget har kört två träningspass om dagen under hela veckan och koppar upp sig via datorn eller telefonen så alla kan se varandra – och tränaren.

Ett pass fokuserar på styrka/kondition och ett mer på rörlighet och motivationen har inte varit svår att hitta i ensamträningen.

– Nej, eftersom vi har varandra på skärmen och alla ser varandra. Vi kör mycket tävlingar och olika övningar på tid. Så man pushar sig ännu hårdare nästan.

”Skulle ljuga...”

Sju spelare släpptes ut ur karantänen under fredagen men annars är det veckan ut som gäller för övriga. Raymond tror helt klart att uppladdningen kommer att påverka laget.

– Jag skulle ljuga om jag säger att det inte påverkar oss. Klart att det påverkas oss på något sätt. Men jag tror att det är både positivt och negativt. Många är inte vana att vara borta från hockey så länge som vi varit. Så jag tror att många kommer att komma tillbaka med ett högre sug och vara ännu mer hungriga. Nu när vi har klarat oss igenom det här och kommit samman som lag får vi lite vi mot resten-känslan.

Hur är det egna suget?

– Suget är grymt stort. Man har inte varit borta från hockey så här länge. Det är somrarna... Men inte ens då är man borta så här länge nästan.

Revanschsugen efter bronset

Lucas Raymond var med redan på förra JVM då laget tog ett brons efter att ha förlorat semifinalen i förlängning. Om suget efter isen är stor är suget efter ett guld ännu större.

– Jag är grymt revanschsugen. Att vinna JVM har varit en dröm sedan man var liten. Nu har vi chansen med ett bra lag och bra grupp. Även om förutsättningarna inte är hundra så är det även så för alla andra. Det ska bli grymt kul när matcherna drar igång, säger Raymond.

Som en av de stora nyckelspelarna vill ha ta ett stort ansvar på isen och hoppas bara bli bättre och bättre under mästerskapets gång.

– Jag ska ta på mig en ledarroll och spela så bra jag bara kan och bidra i stor mängd. Jag ska försöka leda med mitt spel både på och utanför isen och förhoppningsvis utvecklas som spelare, kedja och även lag.

Men han lägger ingen större press på sig själv även om alla ögon är riktade mot honom och framtidens stjärnor under mästerskapet och storspel kan löna sig.

– Jag tänker inte så mycket på att prestera för folk runtomkring. Vårt och mitt enda fokus är att vinna JVM sen om jag spelar bra eller dåligt spelar inte så stor roll. Självklart är det ännu roligare om jag spelar bra. Men mitt enda fokus att vinna, hur det går till spelar faktiskt inte så stor roll.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!