Brynäs - HV71: SHL-kval 2021

Josef Boumedienne: ”Obegåvade människor”

Brynäs kvar i SHL: ”Varit svinkul”

Av: 

Hans Abrahamsson

Mattias Karlsson

Simon Norberg

HOCKEY

GÄVLE/STOCKHOLM. Han räddade Brynäs kvar i SHL.

Sedan skickade Josef Boumedienne en passning till de som tvivlade på honom och Nisse Ekman.

– Det är obegåvade människor som hittar på sånt, säger han.

Det var en av de mest otippade tränarkonstellationerna i SHL-historien när Josef Boumedienne och Nils Ekman tog över Brynäs då Peter Andersson och Viktor Stråhle fick sparken bara två dagar innan kvalet skulle inledas. 

Många lyfte på ögonbrynen och en del ifrågasatte den väg klubben hade tagit med två, på den här nivån, helt oprövade tränare.

När röken lagt sig och Brynäs spelat sig kvar i SHL via 4–1 i matcher mot HV71 gav Boumedienne en syrlig pik till dem som haft sina tvivel.

– Jag vet att många spekulerade i mina ledaregenskapserfarenheter. Är det någon som gjort en bakgrundscheck på vad jag har för ledarskapsbakgrund? Jag tror inte det. Är det någon som ringt Blue Jackets? Handelshögskolan? Är det någon som ringt Kärpät eller Lidingö Hockey? Helsinki Capital Partners där jag jobbat och suttit i styrelsen?, frågar sig den forne storbacken och fortsätter.

– Jag tror inte det är någon som gjort sin hemläxa. Hockey, det är inte så svårt. Det kan alla som spelat hockey länge. Man kan ifrågasätta om man behärskar ledarskap, men man bör inte ifrågasätta innan man gjort research. Fråga de som kritiserade om de gjorde research innan. 

”Taskigt intellekt”

På frågan om det känns frustrerande att bli ifrågasatt på förhand kom svaret snabbt från 43-åringen.

– Det är obegåvade människor som hittar på sånt. Som har en åsikt utan att göra research. Det är lite taskigt intellekt. Det stör inte mig överhuvudtaget. Jag tycker lite synd i dem. Jag blir full i skratt.

Att Brynäs klarade sig kvar och klubbens intresse för att knyta upp Boumedienne har inte minskat. Han bekräftar själv att han tidigare fått frågan om han är intresserad – men att alla diskussioner pausats under kvalspelet. 

– De hade ställt frågan (om GM-rollen) innan det här hände, men det finns ingenting mer att säga om det, säger han själv.

Är anställd av Columbus

Vad ser du sig själv som, tränare eller sportchef/GM? 

– Det har varit svinkul vara tränare, men man ska också vara ödmjuk. Det är stor skillnad på att vara det under en period på två–tre veckor jämfört med från augusti till april. Jag kommer inte att vara tränare i Brynäs nästa säsong, även om jag älskat varje sekund och gärna vill vara det någon gång längre fram i framtiden.

Det är ingen hemlighet att Boumedienne på längre sikt ser sin framtid i NHL och Nordamerika. De senaste åren har han haft funderingar på att flytta över hela familjen till Columbus, klubben han har jobbat som talangscout för i åtta år och har en nära relation med klubbens GM Jarmo Kekäläinen. 

– Det finns en karriärsplan i Columbus för mig tillsammans med Jarmo. En femårsplan. Sedan kan det komma krokar på den vägen.

Kan SHL och Brynäs vara en sådan krok?

– Det är sånt jag i så fall måste ta med de berörda parterna.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Brynäs - HV71: SHL-kval 2021

LÄS VIDARE

LEIFBY: Knack, knack. Vem där? Ödet.

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brynäs - HV71: SHL-kval 2021

Josef Boumedienne

Brynäs IF

Ishockey